رهیافتها و سیاستهای مدیریت شهری در ارتقاء ایمنی سکونتگاههای غیررسمی و بافتهای فرسوده شهری در راستای مدیریت بحران مورد مطالعه: منطقه 19 تهران

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 494

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CEUCONF04_047

تاریخ نمایه سازی: 10 تیر 1396

چکیده مقاله:

با توجه به رشد جمعیت و افزایش شهر نشینی، وقوع حوادث طبیعی مثل زلزله می تواند خسارات و تلفات سنگینی را ایجاد و توسعه شهرها و کشور را دچار وقفه نماید. ضرورت کاهش آسیب پذیری شهر در برابر زلزله، به عنوان یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی کالبدی، برنامهریزی شهری و طراحی شهری محسوب می گردد. بافتهای فرسوده و مساله دار شهری و سکونتگاه های حاشیه ای و غیر رسمی در کشورهایدرحال توسعه)همانند ایران( بیشتر از سایر بافتهای شهری در معرض خطر زلزله قرار دارند. این بافتها بنا به دلایلی چون عدم رعایت معیارهای فنی و مهندسی در ساخت بنا، قرارگیری در شیبها و اراضی نامناسب، شبکه ارتباطی ناکارآمد، کمبود)عدم( فضای باز، عدم وجودتاسیسات و تجهیزات شهری و... بیشتر در عرض خطر هستند. اسکان غیررسمی از جمله مسایلی است که طی دوران تاریخ در اطرافکلانشهرها حادث شده و مسایل مختلف اجتماعی، فرهنگی، کالبدی و اقتصادی به همراه داشته است. با توجه به اینکه کلانشهر تهران، به عنوان پایتخت کشور ایران، از قابلیت ها و جاذبه های ویژه ای برخوردار است، بررسی موضوع اسکان غیررسمی در آن مطلوبیت های ویژهعلمی و کاربردی دارد. بررسی آثار و ابعاد، کالبدی و اجتماعی در این نوع سکونتگاه ها، قابلیت شناخت زمینه های بروز بحران های شهریرا فراهم می سازد. بحران هایی که محصولی چون، بی ارزش تر شدن ارزش زمین ها، توسعه بی رویه شهرها، جذب کاربری های دفع شدهاز سطح منطقه و تشدید مسایل اجتماعی دارد. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر رهیافتها مدیریت شهری در ارتقاء ایمنی سکونتگاههای غیررسمی و بافتهای فرسوده شهری در راستای مدیریت بحران در منطقه 19 تهران با روش توصیفی- تحلیلی می باشد، برایرسیدن به این هدف بافتهای فرسوده و اسکان غیررسمی این منطقه مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد بهمنظور بهبود وضعیت موجود کاربری های مسکونی محلات اسکان غیررسمی در منطقه 19 در ارتباط با کاهش آسیب های ناشی از زلزله و دیگر بحرانها و عوامل طبیعی، اجرای طرح های نوسازی، بهسازی و توانمندسازی در بافت های فرسوده، نظارت ارگان های فعال در امر ساخت و سازهای شهری و ارتقاء آگاهی ساکنین در به کارگیری مصالح بادوام، مهمترین راهکارها بوده، که از اولویت های اجرایی برتر می باشند.

کلیدواژه ها:

مدیریت بحران 9 ، توانمند سازی 2 سکونتگاه های غیر رسمی ، مدل SWOT 3 ، کاربری های مسکونی ، منطقه 19شهر تهران

نویسندگان

حمیدرضا امانی

دانشجوی دکترای برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

روح اله ابراهیم زاده

کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری - سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • م ابراهیم زاده، عیسی وبدالله آقاسی‌زاده، 1388، تحلیل عوامل موثر ...
  • م ابراهیم‌زاده، عیسی؛ آمایش سرزمین و برنامه‌ریزی محیطی در جنوب ...
  • م ابلقی، علیرضا، 1380، بافت تاریخی، حفاظت، مرمت، بهسازی یا ...
  • مس پژوهشکده اقتصاد، 1384، دانشکده تربیت مدرس؛ طرح جامع توسعه ...
  • م حبیبی، کیومرث، احمد پوراحمد و ابوالفضل مشکینی، 1386، بهسازی ...
  • م رهنما، محمدرحیم، 1388، برنامه‌ریزی مناطق مرکزی شهرها (اصول، مبانی، ...
  • م قاسمی، سید فرید، 1375، تاریخ خرم‌آباد، انتشارات افلاک. ...
  • م قدسی پور، سید حسن، 1384، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، ...
  • گلکار، کوروش، 1384، مناسب سازی تکنیک تحلیلی سوات (SWOT) برای ...
  • م ماندل، رابرت، 1379، چهره متغیر امنیت ملی، ترجمه پژوهشکده ...
  • م هریسون، جفری و جان کارون، 1382، ترجمه بهروز قاسمی، ...
  • نمایش کامل مراجع