سال انتشار: 1395
کد COI مقاله: ISSS07_099
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 212
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 15 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی عملکرد تیرهای همبند فولادی در سازه هایی با سیستم باربر جانبی دیواری بتن آرمه
چکیده مقاله:
دیوارهای برشی کوپله از کارایی مناسب در جهت غلب بر نیروهای جانبی مانند باد و زلزله برخوردار هستند. دیوارهای برشی کوپله معمولا در ارتفاعی برابر بار ارتفاع طبقات ساختمان با تیرها و یا دالهایی به هم کوپله می شوند در روشهای مرسوم استفاده از تیرهای همبند بتنی با آرماتورگذاری قطری رایج می باشد که دارای محدودیت جدی همچون مشکلات اجرایی و عمق زیاد جهت ارضا معیار سختی و مقاومت و اتلاف انرژی می باشد تیرهای کوپله فولادی در مقایسه با تیرهای بتن مسلح با آرماتورگذاری مرسوم یا قطری از کارایی مناسبتری جهت ارضای شرایط سختی و مقاومت برخوردارند. در این مطالعه ابتدا در گام اول طراحی دو سازه 10 و 15 طبقه براساس مفهوم جذب انرژی و یا طراحی پلاستیک بر اساس عملکرد سازه که برخلاف روشهای طراحی آیین نامه ای که نیرویی است روش تغییر مکانی می باشد، انجام می شود برای مدلسازی از شیوه ستون معادل استفاده شدهاست و رفتار غیر خطی دیوار از استفاده از نرم افزار ABAQUS بدست آورده شده ابتدا جهت اطمینان از صحت مدلسازی، صحت سنجی بر روی یک نمونه تست شده در آزمایشگاه صورت گرفته است و به شیوه مفصل متمرکز المان link به پای دیوار اختصاص داده می شود در روش دوم با استفاده از مفصل نیمه متمرکز المان Fiber رفتار غیر خطی تعریف می شود منحنی های ظرفیت بدست آمده از تحلیل بارافزون نشان می دهد که ظرفیت محدود شکلپذیری و تغیر مکانی تیرهای همبند بتنی باعث افت سریعتر منحنی در قیاس با مدل با تیر همبند فولادی می شود.
کلیدواژه ها:
تير همبند فولادي، تير همبند بتني با آرماتورگذاري قطري، ديوار برشي، روش انرژي، ستون معادل
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/610167/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:رضاپورکامی، معین و میرقادری، سیدرسول و کشاورزی، فرهاد،1395،بررسی عملکرد تیرهای همبند فولادی در سازه هایی با سیستم باربر جانبی دیواری بتن آرمه،هفتمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بین المللی سازه و فولاد،تهران،،،https://civilica.com/doc/610167
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1395، رضاپورکامی، معین؛ سیدرسول میرقادری و فرهاد کشاورزی)
برای بار دوم به بعد: (1395، رضاپورکامی؛ میرقادری و کشاورزی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- ارائه ی روشی جهت تعیین نقاط حادثه خیز جاده ای با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و فرآیندهای تصمیم گیری چند معیاره
- ارائه یک طراحی جدید برای قالب های اکستروژن معکوس
- کاربرد تحلیل پوش اور (بار افزون) و طیف ظرفیت در مقاوم سازی لرزه ای سازه های موجود
- اثر تراکم کاشت بر عملکرد و خصوصیات رشدی بنه در گیاه دارویی زعفران
- آلاینده های خاک و روش های پاکسازی آنها
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- INTRODUCTION AND DISCUSSION OF POST-EARTHQUAKE QUICK INSPECTION METHOD FOR DAMAGED BUILDINGS IN JAPAN
- ENERGY ABSORPTION AND INELASTICITY DISTRIBUTION MECHANISMS IN STEEL MOMENT FRAMES AFFECTED BY MAINSHOCK-AFERSHOCK SEQUENCES
- EVALUATION OF FEMA P-58 METHOD FOR ESTIMATING RESIDUAL DRIFT DEMANDS IN BUCKLING RESTRAINED BRACED FRAMES
- INEXPENSIVE DAMAGE DETECTION OF CABLE-STAYED BRIDGES USING SIGNAL PROCESSING AND MACHINE LEARNING
- VERIFYING THE CHOICE OF NUMERICAL MODEL OF A BUILDING BY IN SITU INVESTIGATION AFTER REALIZATION
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.