ارزیابی کارایی مدل Aquacrop در شبیه سازی عملکرد گیاه سویا رقم ویلیامز در استان گلستان تحت تنش شوری ناشی از آب دریای خزر و سطوح مختلف آبیاری

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 657

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AGROCONGRESS03_020

تاریخ نمایه سازی: 8 اردیبهشت 1396

چکیده مقاله:

کاهش منابع آبی در کشور، در استانهای شمالی نظیر استان گلستان بیش از سایر نقاط کشور محسوس می باشد. یکی از راهکارهای سازگاری با این وضعیت، استفاده از منابع آبی نامتعارف نظیر آب دریای خزر با شوری بسیار کمتر از آب دریاهای آزاد، برای محصولات غالب استان نظیر سویا می باشد. بدین منظور ابتدا بایستی اثر استفاده از این منبع شور در مورد گیاه سویا با دقت ارزیابی و شرایط متنوع احتمالی نیز به کمک مدلهای زراعی شبیه سازی شود. لذا امکان استفاده از آب دریای خزر در اختلاط با آب محدود موجود و واسنجی مدل AquaCrop تحت تنش های شوری و آبی برای گیاه سویا در استان گلستان حایز اهمیت است. هدف از این پژوهش،ارزیابی کارایی مدل AquaCrop در شبیه سازی عملکرد سویا و استفاده از نتایج حاصل از واسنجی مدل جهت بهینه سازی مصرف آب، تحت تنش های مختلف آبی و شوری است. به این منظور آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. سه سطح آبیاری شامل 75 درصد ، 100 درصد و 125 درصد نیاز آبی و 3 سطح شوری شامل آبیاری با آب معمولی با شوری 6/0 ، آب با شوری 5 (شوری حد آستانه قابل تحمل توسط سویا) و آب با شوری 8 (بیش از حد آستانه) در کرت های با ابعاد 3×3 بود. به کمک داده های حاصل از سطح آبیاری کامل و بدون تنش شوری، مدل AquaCrop برای گیاه سویا واسنجی شد. ضریب همبستگی بین مقادیر شبیه سازی و اندازه گیری شده در شرایط مختلف شوری و تنش خشکی برای عملکرد دانه و عملکرد بیوماس به ترتیب 969/0 و 957/0 و مقادیر RMSE به ترتیب 39/0 و 95/0 تن درهکتار محاسبه گردید که نشان دهنده دقت قابل قبول مدل است. بر این اساس می توان در استان گلستان شبیه سازی عملکرد سویا تحت تنش شوری ناشی از آب دریا و سطوح آبیاری از مدل AquaCrop استفاده کرد.

نویسندگان

اسماعیل شعبانی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مهدی ذاکری نیا

استادیار آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

موسی حسام

استادیار و دانشیار آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بابازاده.ح.، سرائی تبریزی. _ 1391. ارزیابی مدل AquaCro در مدیریت ...
  • رستمی‌هیر، م.گالشی، س. سلطانی، ا. زینلی، ا. تاثیر تنش شوری ...
  • _ بیگی‌نژاد. م، رحیمی. .، اقبالی. ح. 1391. ارزیابی مدل ...
  • مهموم، صالح.، هزارجریی، ا، شریفان، ح. ارزیابی و واسنجی مدل ...
  • Doorenbos, J. and A.H. Kassam. 1979. Yield response to water. ...
  • Farahani, H.J., G. Izzi, P. Steduto, and T.Y. Oweis. 2009. ...
  • Patel, N., P. Kumar, and N. Sign. 2008. Performance evaluation ...
  • MSc student of water engineering department esuael - _ _ ...
  • نمایش کامل مراجع