کاربرد ادوات جهت کنترل مکانیکی علفهای هرز در زراعت نخود دیم

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,921

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_106

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

نخود مهمترین گیاه از گروه حبوبات است، سطح زیر کشت آن در شرایط دیم کشور700 هزار هکتار و متوسط عملکرد آن 320 کیلوگرم در هکتار است. یکی از عوامل مشکل ساز و محدود کننده تولید، وجود علف های هرز می باشد. لذا به منظور انتخاب روش مناسب کنترل علف های هرز در زراعت نخود دیم (رقم پیروز)، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه آزمایشی به صورت کرتهای دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار و به مدت 3 سال (1372-1374) اجرا شد. در پاییز عملیات خاک‌‌ورزی در دو عمق، سطحی و عمیق انجام و در بهار نخود در دو فاصله خطوط 35 و50 سانتی متر کشت شد. جهت کنترل علف های هرز چهار روش وجین دستی، کنترل شیمیایی، کنترل مکانیکی و بدون کنترل علف های هرز منظور گردید. در کنترل شیمیائی از سم تری فلورالین به مقدار 2 لیتر در هکتار و به صورت قبل از کشت ((Preplanting و در کنترل مکانیکی از کولتیواتور غلطان استفاده گردید. نتایج نشان داد که در سطوح فاکتورهای عمق شخم و فاصله خطوط کشت از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی دار وجود نداشت. ولی استفاده از شخم سطحی و انتخاب فاصله خطوط 35 سانتی‌‌متر به ترتیب با عملکرد 911 و 889 کیلوگرم در هکتار بیشتر از شخم عمیق و فاصله خطوط کشت 50 سانتی‌‌متر عملکرد داشتند. در بین سطوح فاکتور شیوه کنترل علف های هرز در سطح احتمال 1% اختلاف معنی‌‌دار مشاهده گردید بطوری که روش وجین دستی و کنترل مکانیکی علف های هرز به ترتیب 1176 و 1117 کیلوگرم در هکتار عملکرد داشتند که با در نظر گرفتن سهولت کار، هزینه های کارگری و سرعت عمل زیاد، کنترل مکانیکی نسبت به سایر روشها ارجحیت پیدا کرد.

نویسندگان

جلیل اصغری میدانی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم(مراغه)

داریوش بزازی

کارشناس ارشد موسسه تحقیقات کشاورزی دیم(مراغه)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • و30 آبان 1384- مشهد مقدس- پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی ...
  • Hawtin, G.C.1975.The status of chickpea in the Middle East. In ...
  • Pala, M.1990.A study On the possibility of mechanical weed control ...
  • Solh, M.B., and pala, M. 1988.Weed control in chickpea. Paper ...
  • نمایش کامل مراجع