سال انتشار: 1394
کد COI مقاله: IKMC08_226
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 166
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 15 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی ارتباط بین فرایند مدیریت دانش با خلاقیت در بین دبیران مقطع متوسطه دوم شهرستان آمل
چکیده مقاله:
هدف این تحقیق بررسی رابطه بین مدیریت دانش با خلاقیت در بین دبیران مقطع متوسطه دوم شهرستان نوع تحقیق، توصیفی هم بستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دبیران مقطع متوسطه دوم شهرستان آمل به تعداد 2٬000 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران من روش نمونه گیری تصادفی ساده، 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. که داده های مورد نیاز نیز از طریق دو پرسش نامه مدیریت دانش با 23 گویه در پنج مؤلفه و پرسش نامه خلاقیت با 50 گویه بر حسب مقیاس پنج درجه ای لیکرت جمع آوری گردید. روایی پرسش نامه ها به صورت محتوایی توسط کارشناسان منفی تأیید گردید. پایایی پرسش نامه ها از طریق ضریب آلفا کرونباخ برای مدیریت دانش 0/85 در خلاقیت 0/72 برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های t مستقل و ضریب هم بستگی پیرسون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین مدیریت دانش، پالایش دانش، سازماندهی دانش، کاربرد دانش و اشاعه دانش با خلاقیت در ایران رابطه وجود دارد و بین برداشت دانش و خلاقیت در ایران رابطه وجود ندارد و همچنین تاثیر مدیریت دانش در خلاقیت دبیران زن و مرد متفاوت نیست .
کلیدواژه ها:
مدیریت دانش، خلاقیت، اشاعه دانش، سازماندهی دانش ، دبیران
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/532787/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:اصغری، محسن و یزدخواستی، علی و کوسج، ولی اله،1394،بررسی ارتباط بین فرایند مدیریت دانش با خلاقیت در بین دبیران مقطع متوسطه دوم شهرستان آمل،هشتمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بین المللی مدیریت دانش،تهران،،،https://civilica.com/doc/532787
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، اصغری، محسن؛ علی یزدخواستی و ولی اله کوسج)
برای بار دوم به بعد: (1394، اصغری؛ یزدخواستی و کوسج)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- How cultural Differences Influence conflict Within an Organization : A Case Study of Near East University
- Linking Workplace Deviance and Abusive Supervision: Moderating Role of Positive Psychological Capital
- high-performance human resource practices and firm performance:mediating effect of corporate entrepreneurship
- transformational leadership and neurofeedback:the medical perspective of neuroleadership
- Decentralization and Innovative Behavior: The Moderating Role of Supervisor Support
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.