بررسی آلودگی نفتی دریای خزر و میزان آسیب پذیری آبزیان
محل انتشار: سمینار تخصصی نفت، گاز و محیط زیست
سال انتشار: 1387
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,524
فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
TSOGE01_016
تاریخ نمایه سازی: 18 اردیبهشت 1387
چکیده مقاله:
کاسپین با خزر، بزرگترین دریاچه بسته دنیا و مرزی آبی میان آسیا و اروپا است که حدود آن میان کشورههای مستقل ایران، قزاقستان، آذربایجان، روسیه و ترکمنستان تقسیم شده است. حوضچه های آبگیر صاحلی خزر با چندین دریاچه کم عمق نمک ماوایی برای 400 گونه منحصر به فرد از پرندگان و جانداران مختلف اند. سگ ماهی خزر یکی از همین گونه های بی نظیر است. همچنین خاویار خزر 90 درصد از بازار جهانی خاویار را از ارتزاق می کند. اما اهمیت منطقه از منظر استراتژیک بیش از اینها است.
از میانه های دهه 90، منابع غنی نفت و گاز خزر، سیلی از سرمایه گذاران خارجی را روانه خزر ساخت و بدین سان بستر توسعه انرژی در منطقه را تقویت کرد. استخراج نفت و گاز و نیز دیگر محصولات صنعتی در مجموعه های عظیم پتروشیمی و پالایشگاه نفت امروز به منابع آلودگی آب، هوا و خاک منطقه خزر بدل شده اند. آلودگی شدید اسید کربنیک و محصولات نفتی ناشی از استخراج نفت و ساختار لوله های نفتی به آلایش حدود 30هزار هکتار از منطقه انجامیده و عوارض خطرناکی را متوجه محیط آن ساخته اند.
آلودگی آب به نفت همچنین، دلیل اصلی شیوع انواع بیماری های عفونی، خونی و سل در حوضه خزری به شمار می رود. از دیگر سو زباله های صنعتی رودهای ولگا، آرال، کورا و امبا با گذر از مراکز صنعتی سهم بزرگی در آلوده سازی دریای خزر دارند، حتی آلودگی هوای تهران که بیش از هر چیز دیگر ناشی از تردد خودروهای مستهلک و فرسوده است، نیز بر وخامت اوضاع دامن می زندو بطوریکه گونه های سگ ماهی بزرگ، سگ ماهی روسی، ماهی تیغ دار و سیل خزر از سوی سازمان جهانی حفظ طبیعت، به عنوان گونه های آسیب پذیر و رو به انقراض معرفی شده اند.
در این میان استفاده از روش های پاکسازی سواحل دریا با تلفیق روشهای مکانیکی و دستی و استفاده از فن آوری های نوین زیستی (بیوتکنولوژی) مانند باکتری های نفتخوار می تواند جهت رفع چنین معضلاتی مفید واقع شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
دل آرام گل مروی
کارشناس ارشد آلودگی و حفاظت زیست دریا و محیط طبیعی و تنوع زیستی، اداره ک
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :