بررسی وراثت پذیری وتنوع ژنتیکی در عملکرد دانه و بیوماس ژنوتیپ های پیشرفته نخود در شرایط اقلیمی خرم آباد
محل انتشار: ششمین همایش ملی حبوبات ایران
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 474
فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
PULSES06_224
تاریخ نمایه سازی: 9 مرداد 1395
چکیده مقاله:
به منظور بررسی وراثت پذیری و تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های پیشرفته نخود در شرایط دیم در مرکز تحقیقات کشاورزی خرم آباد در سال زراعی 93-92 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار، 16 ژنوتیپ نخود به صورت پاییزه کشت گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر بلوک ( تکرار ) برای هیچ کدام از صفات معنی دار نبود ولی بین ژنوتیپ ها از نظر آماری در صفات وزن صد دانه، شاخص برداشت، تعداد دانه در بوته و تعداد کل غلاف تفاوت معنی داری مشاهده نشد اما از نظر وزن دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی اثرات تیمار ( ژنوتیپ ها ) در سطح یک درصد معنی دار گردیدند. در مقایسه میانگین ها به روش دانکن از نظر عملکرد دانه ژنوتیپ 4 دارای بیشترین عملکرد دانه ( 2539kg/ha ) و ژنوتیپ 16 کمترین عملکرد دانه ( 864kg/ha ) را داشتند. از نظر همبستگی صفات مورد بررسی با عملکرد دانه، صفات وزن صد دانه، عملکرد بیولوژیک در سطح یک درصد معنی دار و مثبت و با تعداد غلاف پوک در سطح یک درصد معنی دار و منفی بودند. در تجزیه به مولفه های اصلی 17 صفت مورد مطالعه در 6 مولفه گروه بندی شدند و 76 درصد از کل واریانس در مولفه های اول، دوم، سوم و چهارم توجیه شوند. در تجزیه خوشه ای ( کلاستر) به روش وارد ( ward ) ژنوتیپ ها در سه خوشه گروه بندی شدند. یک تطایق خوب بین گروه بندی ژنوتیپ ها در تجزیه کلاستر و تجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه تابع تشخیص کانونیک مشاهده گردید.
کلیدواژه ها:
وراثت پذیری ، تنوع ژنتیکی ، همبستگی صفات ، تجزیه به مولفه های اصلی ، تجزیه کلاستر ، تجزیه تابع تشخیص کانونیکی
نویسندگان
علی کردعلی وند
کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
پیام پزشکپور
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران
شهرام نخجوان
عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :