ارائه راهکارهای مدیریت منابع آب در سازندهای سخت سیزده حوضه آبریز استان آذربایجان شرقی با توجه به ماهیت هیدروژئولوژی و بیلان سازندهای سخت

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 564

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SGSI19_174

تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1395

چکیده مقاله:

در این تحقیق سازندهای سخت سیزده محدوده مطالعاتی استان آذربایجان شرقی از نظر هیدروژئولوژی و بیلان مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از اطلاعات منابع آب سازندهای سخت آماربرداری شده در تیر 1392 و نقشه های زمین شناسی این محدوده ها چهار گروه هیدروژئولوژیک کربناته، ولکانیک، کلاستیک و کریستاله شناسایی تفکیک و تخلیه منابع آب، آبدهی ویژه و خواص هیدروژئولوژی آنها مقایسه گردید. در منطقه مورد مطالعه مناسبترین گروه هیدروژئولوژیک از نظر آبدهی ویژه گروه کربناته و سپس ولکانیک و بعد از آنها سازندهای گروه کلاستیک و کریستاله تعیین گردید. آبخوانهای تشکیل شده در سنگهای ولکانیک ،کلاستیک و کریستاله از نوع درز و شکافی Fractured aquifer می باشد که متفاوت از سازندهای کربناته و کارستی می باشند. بیلان محاسبه شده در طول دوره متوسط 30 ساله نشان داد که به طور متوسط بیش از 70 درصد از بارش سالانه تبخیر و حدود درصد رواناب و بقیه نفوذ یافته که در نهایت به صورت زهکشی از سازندها توسط چشمه هایی با آبدهی کم در مسیر آبراهه ها خارج میگردد. با توجه به نتایج بیلان در سازندهای سخت و پوشش بیش از 70 درصد سطح استان از سازندهای آذرین و دگرگونی با نفوذپذیری کم (گروه هیدروژئولوژیک ولکانیک ،کلاستیک و کریستاله) بهترین روش مدیریت آب در آبخوان های سازند سخت این نواحی بعد از استفاده بهینه از منابع آب سدهای موجود،کنترل مدیریت محلی آب چشمه های کوچک در مظهر با احداث استخرها و یا منبع ذخیره ای مناسب می باشد . سپس در صورت ضرورت ،حفر چاههای دستی دهانه گشاد با مقطع دایره و یا ذوزنقه ای Dug wells با عمق کم در ناحیه رگولیت به جا مانده در دره ها و آبراهه ها و در محل برخورد درزه ها است. با توجه به بیلان منفی دریاچه ارومیه بهره برداری جدید از منابع آب سطحی در این محدوده ها به خصوص به شکل سد توصیه نمیگردد. علیرغم بیلان متعادل سازندهای سخت به دلیل بیلان منفی آبخوانهای آبرفتی مجاور و ماهیت هیدروژئولوژیکی آبخوانهای درزو شکافی توسعه بهره برداری به صورت حفر چاه عمیق در این سازندها توصیه نمی گردد.

نویسندگان

مریم مکاری منشادی

موسسه تحقیقات آب ، مرکز ملی مطالعات سازندهای سخت و کارستی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آقانباتی، ع، . ایران. سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی ...
  • دستورالعمل تهیه بیلان (شماره 20). شرکت مدیریت منابع آب ایران. ...
  • Ahmed, Sh., Jayakumar, R., Salih, A., (2008). Groundwater Dynamics in ...
  • David Banks, Nick Robins , 2002An introduction to Groundwater in ...
  • Singhal, B.B.S., Gupta. R.P., 1999 Applied Hydrogeology of Fractured Rocks, ...
  • Shrikant Daji LIMAYE, 20 05, Sustainable Ground Water Development in ...
  • نمایش کامل مراجع