ارزیابی طول کلئوپتیل ژنوتیپ های بومی و امیدبخش گندم در درون شیشه با استفاده از مانیتول بعنوان عامل تنش اسمزی
محل انتشار: چهارمین همایش ملی بیوتکنولوژی ایران
سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,074
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NBCI04_052
تاریخ نمایه سازی: 30 دی 1386
چکیده مقاله:
ظهور گیاهچه با طول کلئوپتیل همبستگی نزدیکی دارد. وقتی عمق کاشت از طول کلئوپتیل هر واریته متجاوز شود، سبز شدن آن به طور مشهودی کاهش می یابد. بین ژنوتیپ ها از لحاظ طول کلئوپتیل، تنوع ژنتیکی قابل ملاحظه ای مشاهده شده است. طول کلئوپتیل گندم مهمترین صفت مورفولوژیک در تعیین عمق کاشت، قدرت سبز کردن و استقرار گیاهچه ها است. در این آزمایش از نه ژنوتیپ گندمی که عکس العمل آنها به تنش دمایی پایین در یک آزمایش مزرعه ای با سه عمق کاشت مختلق بر اساس صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک مشخص گردیده بود، استفاده شد. به منظور اندازه گیری طول کلئوپتیل این ژنوتیپ ها، بذور در یک سطح بدون فشار اسمزی (آب مقطر) و چهار سطح فشار اسمزی (3،6،9،12 بار) محلول مانیتول در درون شیشه کشت شدند. قالب طرح آزمایشی فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود که در دمای آزمایشگاه به انجام رسید. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین ژنوتیپ ها و سطوح فشار اسمزی از لحاظ طول کلئوپتیل در سطح احتمال 1% اختلاف معنی داری وجود دارد. اما اثر متقابل بین ژنوتیپ ها و سطوح فشار اسمزی معنی دار نبود. با افزایش فشار اسمزی، طول کلئوپتیل کاهش یافت. ژنوتیپ های بومی اردبیل 11 و اردبیل12 در فشارهای اسمزی مختلف به ترتیب با میانگین 49/84 و 43/33 میلی متر دارای کلئوپتیل طویل تری نسبت به سایر ژنوتیپ ها بودند. به دلیل مشابه بودن مکانیسم های تحمل خشکی و سرما و نتایج این تحقیق به نظر می رسد که ارزیابی برای تحمل تنش دمایی پایینی در مراحل اولیه رشد گیاهچه های گندم می تواند از طریق غربال کردن ژنوتیپ ها از لحاظ طول کلئوپتیل در مانیتول انجام پذیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رضا شهریاری
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل- گروه کشاورزی
داود حسن پناه
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، گروه کشاورزی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :