مطالعه تنوع ژنتیکی ارقام و لاین های برنج از نظر عملکرد دانه تحت شرایط مختلف آلودگی به کرم ساقه خوار نواری
محل انتشار: اولین همایش ملی پدافند غیر عامل در بخشهای کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست با رویکرد توسعه پایدار
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 408
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
DPCONF01_074
تاریخ نمایه سازی: 16 اسفند 1394
چکیده مقاله:
در بین آفات برنج در ایران، کرم ساقه خوار مهمترین عامل خسارت در مزارع می باشد. کشت گیاهان مقاوم به این حشرره یکی از نیازهای مهم حفظ نباتات است که عمد ترین مزیت آن کاهش هزینه های تولید و کاهش مصرر سموم می باشد. اصلاح برای مقاومت به کرم ساقه خوار نیازمند درک مکانیسم های مقاومت و تنوع ژنتیکی مواد گیاهی موجود می باشد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد دانه ارقام و لاین های برنج تحت شرایط مختلف آلودگی به کرم ساقه خوار نواری 42 لاین و رقم تجاری در سه قطعه مختلف، به ترتیب دارای شرایط طبیعی، آلودگی شدید مزرعه ای و بدون آلودگی (کنترل شیمیایی) به صورت طرح بلوک های کاملاً تصادفی با سه تکرار در مؤسسه تحقیقات برنج کشور مورد ارزیابی قرار گرفتند. در پایان فصل عملکرد دانه ارقام و لاین ها ثبت گردید.میانگین مربعات محیط در سطح احتمال یک در صد معنی دار بود. اثر رقم و اثر متقابل محیط و رقم نیز در سطح احتمال یک در صد معنی دار بود که به ترتیب نشان دهنده تنوع ژنتیکی بین ارقام و واکنش ارقام در محیط های مختلف می باشد. مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن انجام شد.بین عملکرد در شرایط سم پاشی و آلودگی مصنوعی تفاوت معنی داری وجود نداشت. اما عملکرد دانه در شرایط سم پاشی و آلودگی مصنوعی با عملکرد دانه در شرایط آلودگی مصنوعی تفاوت معنی داری داشت. بیشترین میزان عملکرد مربوط به لاین های Zn402 و Zn307 در شرایط سمپاشی به ترتیب به میزان 3352 و 3340 کیلوگرم در هکتار و پس از آن مربوبط به لاین Zn307 در شرایط آلودگی طبیعی به میزان 3014 کیلوگرم در هکتار بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه کوهباهی
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج ،کرج، ایران.
علیرضا نبی پور
استادیار پژوهش، آمل، معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور
خداداد مصطفوی
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :