ارزیابی عکس العمل برخی از ارقام رایج بادمجان در ایران نسبت به نماتد ریشه گرهی Meloidogyne incognita Race 2 در شرایط گلخانه ای
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 946
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
HBHEAITH02_021
تاریخ نمایه سازی: 29 آبان 1394
چکیده مقاله:
نماتدهای ریشه گرهی (.Meloidogyne spp) از عوامل محدود کننده کشت محصولات کشاورزی از جمله بادمجان هستند. گونه M. Incognita به طور گستردهای در مزارع استان گیلان پراکنده است. در این تحقیق مقاومت سیزده رقم بادمجان شامل شانتال، پیاس، لانگ سویت، قلمی هادریان، والنسیا، پاسارگاد، هیبرید آرد، دارکو، یلدا، میرابل، بلک بیوتی، سیلیسیا و لیدی نسبت به نژاد 2 نماتد M. incognita مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در شرایط گلخانه با دامنه دمایی 22 تا 28 درجه سلسیوس در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. گیاهچه های بادمجان در زمان چهاربرگی با 2000 عدد لارو سن دوم نماتد به ازای هر کیلوگرم خاک مایه زنی شدند. هشت هفته پس از مایه زنی، شاخص های رشدی رقم ها (طول اندام هوایی، وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن تر و خشک ریشه) و صفات مربوط به آلودگی نماتد (تعداد گره، توده تخم و فاکتور تولید مثلی) مورد ارزیابی قرار گرفتند. در تعیین نهایی واکنش ارقام، از سیستم مبتنی بر فاکتور تولید مثل و شاخص های گال، کیسه تخم و مقاومت استفاده گردید. براساس نتایج به دست آمده، رقمهای بادمجان دارای درجات متفاوتی از حساسیت نسبت به نماتد بودند. در صفات رویشی،رقم های دارکو، هیبرید آرد، سیلیسیا، میرابل و قلمی هادریان نسبت به بقیه رقمها کمترین تاثیرپذیری از آلودگی به نماتد را ازخود نشان دادند. رقم های دارکو، سیلیسیا، میرابل و قلمی هادریان از نظر صفات تولیدمثلی نماتد حساسیت کمتری نسبت به بقیهرقم ها نشان دادند. از نظر ارزیابی شاخص های گال، توده تخم و مقاومت، ارقام قلمی هادریان، میرابل، دارکو و سیلیسیا را به عنوانمتحمل ترین و بقیه ارقام به عنوان حساسترین ارقام ارزیابی شدند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
قادر رضایی
دانشجوی کارشناسی ارشد بیماریشناسی گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
سالار جمالی
استادیار بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
صدیقه موسی نژاد
استادیار بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
حسن پدرام فر
مربی بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :