تعیین ضرایب مدلهای نفود و معادلات نفوذ آب درخاک در دشت های اطراف معدن سنگ اهن گل گهرسیرجان (دشت قطاربنه)

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,275

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ABYARI09_300

تاریخ نمایه سازی: 21 مهر 1386

چکیده مقاله:

محاسبه معادلات نفوذ آب در خاک یک منطقه، مدل سازی جریانات سطحی و زیر سطحی آن منطقه را آسانتر می سازد و با داشتن مدل مناسب در یک منطقه کار طراحی و ارزیابی پروژه های ابی با دقت بیشتر صورت می گیرد. به دلیل وابستگی ضرایب معادلات نفوذ به نوع خاک و شرایط سطحی زمین آزمایشات میدانی برای تعیین این ضرای امری ضروریست. سرعت نفوذ آب در خاک یکی از پارامترهای مهم در طراحی و اجرای پروژه های آبیاری، زهکشی، مدیریت منابع آب، حفاظت خاک، مطالعات هیدرولوژی و تغذیه مصنوعی می باشد. دراین مطالعه میزان نفوذ آب به داخل خاک به روش استوانه های مضاعف (دبل رینگ) در دشت قطار بنه از دشت های اطراف معدن سنگ آهن گل گهر سیرجان که در 55 کیلومتری جنوب غرب سیرجان قرار دارد بررسی گردید. منطقه مورد مطالعه دارای اقلیم گرم و خشک بامتوسط بارندگی سالیانه 187mm در کوهستان و 125mm در دشت ازجمله مناطقی است که ازمنابع آب زیر زمینی آن جهت مصارف مختلف در معدن گل گهر سیرجان استفاده میگردد. آزمایشات در 35 نقطه این دشت که حدود 2000 کیلومتر مربع وسعت دارد صورت گرفت نقاط به گونه ای انتخاب شدند که هر نقطه تقریبا نماینده محدوده ای از دشت مذکور می باشد (شرایط فیزیکی وسطحی خاک)، سپس داده های لازمو مختصات نقاط نیز با GPS برای بازبینی مجدد و مشخص کردن در نقشه ها برای هر نقطه برداشت شد. در مرحله بعد محاسبات لازم جهت تعیین ضرایب چهار مدل نفوذ آب درخاک (مدل سازمان حفاظت خاک آمریکا SCS ، مدل فیلیپ، مدل کوستیاکف و مدلکوستیاکف – لوییس) معادلات نفوذتجمعی، متوسط سرعت نفوذ و سرعت نفوذ لحظه ای برای خاک این منطقه انجام شد و پس از ارزیابی مدلها مشخص گردید که مدل فیلیپ بهترین ومناسب ترین مدل جهت برآورد نفوذ تجمعی و سرعت نفوذ درمنطقه می باشد که از نتایج حاصله در مدل سازی منابع آب زیر زمینی و سایر مطالعات استفاده می گردد. دلیل انتخاب مدل فیلیپ به عنوان مناسبترین مدل در این منطقه بالا بودن ضرایب همبستگی ، حداقل بودن واریانس داده ها و نزدیک بودن نتایج حاصل از این مدل به مقادیر واقعی (متوسط سرعت نفوذ و سرعت نفوذ لحظه ای) در این منطقه می باشد.

کلیدواژه ها:

استوانه های مضاعف ، نفوذ پذیری ، معدن گل گهر ، دشت قطار بنه ، معادلات نفوذ فیلیپ ، کوستیاکف ، مدل سازمان حفاظت خاک آمریکا SCS و کوستیاکف - لوییس

نویسندگان

محمدباقر رهنما

استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان بخش مهندسی آب

حمید رضایی مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های آبی دانشگاه شهید باهنر کرمان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • میرباقری احمد / هیدرولوژی مهندسی / 1377 / جلد اول ...
  • علیزاده امین / هیدرولوژی کاربردی / 1383 / چاپ هفدهم ...
  • میر باقری احمد / مطالعه روش های مختلف در طراحی ...
  • شرکت مهندسین مشاور هلیل آب کرمان / گزارش هواشناسی وهیدرولوژی ...
  • مجتمع سنگ آهن گل گهر سیرجان / امور معدن / ...
  • کشکولی حیدرعلی، رحیمی ابوبکر / ارزیابی وتعیین ضرایب مدل های ...
  • Philip J.R. / 1975 / The theory of infiltration : ...
  • نمایش کامل مراجع