بررسی رابطه بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک با میزان فرسایش اندازه گیری شده توسط بارانساز (مطالعه موردی: حوزه آبخیز نیر)
محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 890
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NCUIMWR03_350
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1393
چکیده مقاله:
مشکل اصلی اغلب حوزه های آبخیز، مسئله فرسایش و هدر رفت خاک میباشد و از آنجایی که خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک نقش مهمی در میزان فرسایش حوزه آبخیز دارند در این مقاله به بررسی آن میپردازیم. برای برآورد میزان فرسایش و رسوب در حوزه آبخیز نیر با استفاده از بارانساز و شبیه سازی باران منطقه بر اساس متوسط شدت بارندگی 30 دقیقیه ای منطقه، میزان رسوب در هر واحد کاری اندازه گیری شد. برای تهیه نقشه واحدهای کاری، از نقشه های شیب و پوشش گیاهیمنطقه با مقیاس 1:25000 تهیه شده توسط سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری به همراه بازدیدهای میدانی از منطقه استفاده شد. تلفیق نقشه های شیب و پوشش گیاهی با استفاده از نرم افزار GIS انجام گرفت و با رویهم اندازی لایه ها نقشه واحدهای کاری منطقه شامل 7 واحد کاری تهیه شد. بنابراین در کل 21 نمونه رسوب برای 7 واحد کاری با 3 تکرار برای هر واحد به دست آمد. در آزمایشگاه پس از خشک شدن رسوبات و وزن کردن آنها مقدار فرسایش برای هر واحد کاری بر حسب واحد گرم در متر مربع در 30 دقیقه تعیین گردید. همچنین برای بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، نمونه ها از هر واحد کاری در دو عمق 0-10 و 10-30 و با 3 تکرار برداشت شد. نتایج نشان داد که هدایت الکتریکی و درصد رطوبت وزنی دارای همبستگی مثبت در سطح یک درصد و سدیم قابل تبادل دارای همبستگی مثبت و مقدار کلسیم و منیزیم دارای همبستگی منفی در سطح 5 درصد با میزان فرسایش می باشند
نویسندگان
علی اکبر جمالی
استادیار آبخیزداری،دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد،گروه آبخیزداری،میبد،ایران
علی مطلب نژاد
دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد،گروه آبخیزداری،میبد،ایران
محمد حسن زاده نفوتی
استادیار آبخیزداری،دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد،گروه آبخیزداری،میبد،ایران
کاظم دشتکیان
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد،
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :