پرآزاری قارچSeptoria tritici بر روی ژنهای مقاومت به لکه برگی سپتوریایی در گندم

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 595

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CIGS13_0194

تاریخ نمایه سازی: 7 بهمن 1393

چکیده مقاله:

بیماری لکه برگی سپتوریایی یا سپتوریوز برگی گندم با عامل قارچیMycosphaerella graminicolaیکی از بیماریهای مهم این محصول میباشد که به دنبال کشت ارقام مکزیکی مقاوم به زنگ ولی حساس به برخی از بیماریها، خسارت زیادی به تولید گندم واردنموده است. در این تحقیق پس از جداسازی و خالصسازی 4 جدایهی قارچ از روی برگهای آلوده، سوسپانسیون اسپور جدایهها در غلظت 107 اسپور در میلیلیتر در شرایط گلخانهای به صورت جداگانه بر روی گیاهچههای یک برگی 19 رقم افتراقی گندم مایهزنی شدند. واکنش ارقام 21 روز پس از مایهزنی بر اساس درصد سطح پوشش پیکنیدی برگ مورد ارزیابی قرار گرفته و الگوی پرآزاری (Virulence)جدایهها بر روی 18 ژن مقاومت به لکهبرگی سپتوریاییStb1-18تعیین شد. نتایج به دست آمده نشان داد که هر چندهمهی جدایهها متعلق به منطقهی دزفول بودند، ولی در پاتوتیپهای متفاوت قرار گرفتند. بر این اساس به نظر میرسد که تنوع ژنتیکی درجمعیتهای قارچM. graminicolaمستقر در این منطقه بالا باشد. همهی جدایهها بر روی ژنهایStb16 و 17 Stb ناپرآزار، و برروی ژنهایStb و 18 Stb14 ،Stb13 ، Stb12 ، Stb10 ، Stb9 ، Stb8 ، Stb7 ، Stb6 ، Stb4 ، Stb2 پرآزار بودند. همچنین همهیجدایهها به جز جدایهی 90008 بر روی ژنStb11 ناپرآزار و به جز جدایهی 90004 بر روی ژنهای1Stb و 5 Stb پرآزار بودند. با توجه به ناپرآزاری جدایهها بر روی ژنهای،16Stb و 17 Stb این ژنها میتوانند در برنامههای بهنژادی گندم برای تولید ارقام مقاوم به لکهبرگی سپتوریایی مورد استفاده قرار گیرند

نویسندگان

مهسا مدرس زاده

دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، گروه زراعت و اصلاح نباتات، کرج، ایران

رامین روح پرور

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، بخش تحقیقات غلات، کرج، ایران

منوچهر خدارحمی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، بخش تحقیقات غلات، کرج، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abrinbana, M., Mozafari, J., Shams- bakhsh, M., Mehrabi, R. (2012). ...
  • Eyal, Z., Sharen, A.L., Prescott, J.M., Van Ginkel, M. (1987). ...
  • Roohparvar, R., Mehrabi, R., Van Nistelrooy, J.G.M., Zwiers, _ De ...
  • نمایش کامل مراجع