بررسی رابطه بین وظایف مدیریت منابع انسانی بر نگهداری کارکنان (مورد مطالعه مقطع متوسطه مرکزآموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان)
محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مدیریت در قرن ۲۱
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 640
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
ICMNG01_568
تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1393
چکیده مقاله:
در ادامه بهبود عملکرد سازمانها، مدیریت منابع انسانی وظایف مختلفی را ایفا می کند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین وظایف مدیریت منابع انسانی بر نگهداریکارکنان انجام شده است. بر این اساس روش پژوهش با رویکرد توصیفی تحلیلی از نوع پیمایشی صورت گرفت. اصولاً مسئله نگهداری کارکنان یک مشکل اساسی هر سازماناست، بنابر این دستگاههای اجرائی به دنبال کاهش ترک خدمت کارکنان خصوصاً منابع کیفی هستند. این مهم در آموزش و پرورش که کلید توسعه کشور در دست صاحبنظران بوده و مسیر تربیت این منابع از آموزش و پرورش آغاز میشود دارای اهمیت بیشتری است. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه بوده و حجم نمونه آماری بر اساس جدول مورگان 317 نفر از کارکنان مقطع متوسطه شهرستان زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان پهناورترین استان کشور، با حدود 11/5 درصد مساحت ایران است. هدف پژوهش از نوع کاربردی توسعه ای است و گزینش افراد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبق های، متناسب با حجم جامعه آماری پژوهش انجام گرفت. پرسشنامه در قالب طیف لیکرت طراحی شده است. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش، از روشهای آماری و ضریب همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS صورت گرفت. روایی محتوایی، توسط متخصصین در یک مطالعه مقدماتی و برای پایائی از روش بازآزمایی استفاده گردید. تکرار آزمون با فاصله زمانی، و نتایج یکسان بدست آمده نشان دهنده پایایی آزمون است.نتایج حاصله از پژوهش، نشان داد که بین عوامل مورد بررسی و نگهداری کارکنان رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. به عبارت بهتر مؤلفه ها نقش مهمی در نگهداریکارکنان ایفا می کنند. از این رو پیشنهاد می شود، برنامه های دقیقی در جهت توسعه منابع انسانی در دستور کار آموزش و پرورش و سایر سازمانهای ذیربط قرارگیرد. وروشهای مناسبی در جهت نگهداری کارکنان به کار گرفته شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علیرضا نجفی
دانشجوی دکتری مدیریت منابع انسانی پژوهشگاه مهندسی، دانشگاه اصفهان
مهدی کاظمی
دانشیار دانشگاه شهید باهنر کرمان
مهدی ابراهیمی نژاد رفسنجانی
دانشیار دانشگاه شهید باهنر کرمان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :