بررسی تاثیر انواع پرایمینگ (اسموپرایمینگ ، هیدروپرایمینگ ، هورموپرایمینگ) بر بهبود جوانه زنی ، خصوصیات رشد، استقرار گیاهچه و درصد اسانس گیاه دارویی همیشه بهار تحت تنش شوری
محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,531
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
MPSA02_368
تاریخ نمایه سازی: 7 آبان 1393
چکیده مقاله:
این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات انواع پرایمینگ بر بهبود جوانه زنی ، خصوصیات رشد ، استقرار گیاهچه و میزان اسانس گیاه همیشه بهار تحت تنش شوری در آزمایشگاه و گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد در سال 1392 انجام گرفت . آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه با 4 تکرار و در گلخانه با 3 تکرار انجام گردید. فاکتورهای آزمایش شامل پنج سطح تنش شوری (0، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار) و چهار سطح پیش تیمار ، بذورپرایمینگ شده با نیترات پتاسیم (0/2 درصد به مدت 72 ساعت) ،جیبرلیک اسید (500 قسمت در میلیون به مدت 48 ساعت)، آب مقطر (به مدت 24 ساعت) و بذور پرایم نشده (شاهد) بود. سطوح تنش شوری با استفاده از کلرید سدیم ایجاد شد. نتایج آزمایش نشان داد با افزایش تنش شوری مولفه های درصد جوانه زنی و شاخص بنیه بذر کاهش یافت و این کاهش در شوری 300 میلی مولار شدیدتر بود. در بین پیش تیمارها بیشترین اثر مثبت را تیمار هورموپرایمینگ بر سرعت و درصد جوانه زنی وشاخص بنیه بذر داشت. درصد سبز شدن وشوری 200 میلی مولار دارای کمترین درصد سبز شدن بود. سرع سبز شدن در تیمار اسمو پرایمینگ بیشتر و در بذور پرایم نشده (شاهد) کمترین مقدار را نشان داد. همچنین صفات ارتفاع بوته ، تعداد ساقه فرعی در هر بوته ، تعداد گل در هر بوته ،وزن خشک گل در هر بوته ،بیوماس کل، وزن اسانس و درصد اسانس در تیمار هورموپرایمینگ نسبت به سایر تیمارها بیشترین مقدار را داشت. به طور کلی اثر متقابل شوری و پرایمیگ نشان داد که در سطوح بالای شوری بذور اسموپرایمینگ و هورموپرایمیگ نتایج بهتری داشتند. بنابراین اعمال پرایمینگ 72 ساعت نیترات پتاسیم 2% با 500 قسمت در میلیون جیبرلیک اسید به مدت 48 ساعت جت بهبود جوانه زنی و استقرار گیاه همیشه بهار تحت شرایط شوری توصیه می گردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سهیلا اتحادی
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد
حمید حاتمی
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :