مطالعه تثبیت نیتروژن در ریشه گیاهچه های گندم

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 568
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس بیابانی

عضو هیات علمی مجتمع دانشگاهی گنبد - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

در این آزمایش در مرحله اول باکتری های تولیدکننده پکتیناز (باکتری هایی پکتینولیتیک) که توانایی تولید شبه گره در ریشه های گندم را داشتند و باکتری های تثبیت کننده نیتروژن از نمونه خاک های انتخابی جداسازی شدند. سپس از بین آنهاباکتری های با توانایی بالا از نظر تولید آنزیم پکتیناز و تثبیت نیتروژن انتخاب شدند. برای مطالعه تشکیل گره های غیرحقیقی (Para nodule) و تثبیت نیتروژن از روش تیمار گیاهچه های گندم با 4-D و 2 به عنوان عامل غیر زیستی تولیدکننده گره (Abiologic agent=Aa) و یا مایه زنی گیاهچه ها با باکتری پکتینولیتیک (Bacillus polymyxa Strain 43) به عنوان عامل زیستی (Biological agent=Ba) و هچنین مایه زنی آنها با باکتری های دی ازوتروف انتخابی، استفاده شد. آزمایش شامل 9 تیمار بود : 1) بدون مایه زنی (شاهد ) 2) مایه زنی با Aa و 3) مایه زنی با Ba و 4) مایه زنی با (Arthrobacter sp + Xanthomonas. sp) و 5) مایه زنی با Bacillus polymyxa Strain 42 و 6) تیمار Aa+4 و 7) تیمار Aa+5 و 8) تیمار Ba+4 و 9) تیمار Ba+5 تشکیل گره هایی با قطر تقریبی 0/5 تا 1 میلی متر روی ریشه ها در روزهای چهارم و پنجم دوره رشد گیاه قابل مشاهده بود. از نظر تعداد گره های تشکیل شده و همچنین میزان تثبیت نیتروژن در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت های معنی داری مشاهده شد. بیشترین میزان تثبیت نیتروژن در گیاهچه های 14 روزه با تیماری با مخلوط طبیعی Arthrobacter sp + Xanthomonas. sp به دست آمد. مطالعات میکروسکوپی نشان داد که باکتری ها داخل گره ها از فعالیت و قدرت تقسیم بالایی برخوردار بودند.

کلیدواژه ها

گره های غیرحقیقی، گندم، عوامل تولیدکننده گره، باکتری های پکتینولیتیک و تثبیت نیتروژن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.