بررسی کارایی حشره کشی نانوذرات اکسید روی سنتز شده با استفاده از عصاره جلبک قهوه ای Polycladia myrica علیه سوسک چهار نقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus
سال انتشار: 1405
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 29
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARPP-15-2_003
تاریخ نمایه سازی: 22 مهر 1405
چکیده مقاله:
خطرات زیست محیطی و سلامت انسان مرتبط با حشره کش های شیمیایی، بررسی های گسترده ای را برای یافتن روش های جایگزین برای محافظت از محصولات انباری برانگیخته است. اخیرا، نانوذرات به عنوان جایگزین های امیدوارکننده ای برای محصولات شیمیایی مصنوعی در نظر گرفته شده اند. در این مطالعه، نانوذرات روی (ZnO NPs) با استفاده از عصاره جلبک Polycladia myrica سنتز شدند و با استفاده از پراش اشعه ایکس (XRD)، طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) و میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FE-SEM) شناسایی شدند. سه نوع مختلف از نانوذرات روی، ZnO-A، ZnO-B وZnO-C، با استفاده از عصاره جلبک و با دو روش مختلف سنتز شدند. فعالیت حشره کشی آنها علیه سوسک چهار نقطه ای حبوبات،Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Chrysomelidae) روی لوبیا چشم بلبلی انبارشده ارزیابی و با نانوذرات روی سنتز شده به صورت شیمیاییZnO-D مقایسه شد. نانوذرات ZnO-A،ZnO-B و ZnO-C بیوسنتز شده، فعالیت بالاتری را علیه C. maculatus در مقایسه با نانوذرات ZnO-D نشان دادند. نانوذرات متخلخل ZnO-A با کوچکترین اندازه ذرات (۳/۲۴ نانومتر) به عنوان سمی ترین نانوذرات تعیین شدند که پس از پنج روز قرار گرفتن در معرض آنها، بالاترین میزان مرگ و میر حشرات بالغ C. maculatus را ایجاد کردند، در حالی که نانوذرات ZnO-D کمترین تاثیر را در کنترل C. maculatus داشتند. کاهش قابل توجه تخم ریزی (۱/۳۵ تا ۹/۴۴ درصد) و کاهش نتاج (۷/۳۵ تا ۶/۴۵ درصد) نیز برای حشراتی که در معرض لوبیا چشم بلبلی تیمار شده با نانوذرات ZnO-A با غلظت ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم قرار داشتند، مشاهده شد. میانگین کاهش وزن دانه های لوبیا چشم بلبلی تیمار شده با نانوذرات ZnO-A، ZnO-B و ZnO-C در غلظت ۲۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم به ترتیب ۸/۲۳، ۱/۲۸ و ۵/۳۳ درصد بود که اختلاف معنی داری نسبت به شاهد (۲/۵۲ درصد) داشتند. نتایج این بررسی نشان می دهد که نانوذرات روی بیوسنتز شده می توانند به عنوان یک جایگزین مناسب برای کنترل C. maculatus در لوبیا چشم بلبلی انبار شده در نظر گرفته شوند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فریبا سهرابی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
زهرا صولتی
گروه شیمی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
فاطمه باقری
گروه شیمی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
محمد علی میرحسینی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
معصومه ضیائی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
احمد پروز
گروه جانورشناسی، پردیس Pt. L.M.S.، دانشگاه سری دو سومان اوتاراکند، ریشیکش، اوتاراکند، هند
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :