بررسی عددی تأثیر عدد فرود و عمق پایاب بر ابعاد حفره آبشستگی پایین دست جتهای پرتابی آزاد خروجی از سدهای مخزنی با مدل Flow- D مطالعه موردی سد داریان
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 910
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NCCPP01_344
تاریخ نمایه سازی: 24 خرداد 1393
چکیده مقاله:
پرتاب کنندههای جامی از جمله مستهلک کنندههای انرژی می باشند که سیلاب مازاد را از سدها عبور می-دهند که بر اثر برخورد جت خروجی، حفره آبشستگی در پایین دست سرریز سد تشکیل می شود.پیش بینیشکل و ابعاد حفره آبشستگی در مجاورت سازههای هیدرولیکی بخصوص پاییندست سدها، به لحاظ خطرات مالی و جانی ناشی از تخریب سازه از موضوعات مورد توجه محققین بوده و می باشد. در این تحقیق آبشستگیپاییندست ناشی از جت پرتابی آزاد خروجی از سرریز اوجی مدل تخلیه سیلاب سد مخرنی داریان که با مقیاس در مؤسسه مرکز تحقیقات آب ایران تهیه شده است با مدل سه بعدی Flow- D که مبتنی برروش حجم محدود است، بررسی گردیده است تا توان مدل عددی در این زمینه را به آزمون گذارده و در شرایط مشابه از این نوع مدل به جای مدل آزمایشگاهی که دارای مشکلات خاص و هزینه های سنگین میباشد، استفاده شود. بدین منظور پس از کالیبره کردن مدل عددی با نتایج آزمایشگاهی مدل ، و انتخاب بهترین مدل عددی تهیه شده متشکل از 4 مش بلوک با ابعاد سلول مختلف و بهینه با مجموع 1211061 سلول،شبیه سازی عددی تأثیر تغییرات عمق پایاب بر ابعاد آبشستگی و همچنین تأثیر تغییرات عدد فرود لبه پرتاب کننده بر ابعاد آبشستگی، مورد بررسی قرار گرفت. بطوریکه متوسط خطای سرعت و فشار و عمق جریان روی6106 و 7111 درصد نسبت به نتایج آزمایشگاهی محاسبه شد.به طور کلی نتایج نشان ، سرریز به ترتیب 7113داد که آبشستگی پس از شبیه سازی 611 ثانیه به تعادل میرسد بطوریکه افزایش عمق پایاب حاکی از کاهش عمق و عرض آبشستگی و افزایش طول حفره آبشستگی بود.همچنین تغییرات ابعاد حفره آبشستگی برای اعدادفرود کمتر از 2136 روندی افزایشی و بالاتر از آن روندی نسبتاً یکنواخت دارد. از مدل آشفتگی RNG که نتایجی با خطای کمتر و منطقیتری نسبت به مدل آشفتگی k-ϵ نشان داد، استفاده شده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سعید حسن پور
دانشجوی کارشناسی ارشد ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
محمدرضا کاویانپور
دانشیار دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
محمد رستمی
عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :