بررسی میزان تأثیر تنش شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه گیاه داروئی Pistacia mutica (بنه)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 499

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RCMPNI01_230

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

بنه با نام علمی Pistacia mutica به عنوان یک گونه اندمیک از جنبه های داروئی، اقتصادی و زیست محیطی از اهمیت زیادی در ایران برخوردار است. این گونه بدلیل تحمل سطح آستانه بالا نسبت به خشکی و کم آبی و سازگاری با شرایط حاکم در مناطق خشک و بیابانی ایران دارای اهمیت خاصی در این مناطق می باشد. ا نتشار درختان بنه بیشتر بر روی اراضی با بافت سبک با عمق کم تا متوسط می باشد. بدلیل اهمیت داروئی، غذایی، درصد بالای روغن میوه آن و جایگاه ویژه آن در مناطق بیابانی، بررسی در خصوص مسائل م ختلف آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به اینکه مرحله جوانه زنی و استقرار گیاهچه یکی از مراحل عمده در سیکل زندگی درختان بنه می باشد و ممکن است تحت تأثیر عوامل محیطی از جمله شوری و خشکی قرار گیرد این بررسی با هدف اینکه تا حد زیادی بتواند مشکلات ناشی از عدم تجدید حیات طبیعی درختان بنه را در عرصه های طبیعی و رویش گاه های محل پراکنش را بر طرف نماید، انجام گردید. این آزمایش در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی در 4 تکرار انجام شد. ابتدا اقدام به تهیه و آماده سازی بذور و ضدعفونی آنها به میزان مورد نیاز شده و دیمارهای مورد آزمایش شامل غلظت های نمک سدیم (کلرید سدیم خالص) در سطوح مختلف که غلظت های 50، 100، 150، 200 میلی مولار و غلظت شاهد (صفر) می باشند تهیه شد. بذرها به تعداد 40 عدد در 4 تکرار در پتری دیش قرار گرفته و پس از ا نجام تیمارهای لازم به ژرمیناتور انتقال داده شدند. در این بررسی عوامل تأثیر گذار در مراحل جوانه زنی بذرها یعنی اثر تنش شوری ناشی از کلرور سدیم بر قوه نامیه، سرعت جوانه زنی بذرها، طول ریشه ه و ساقه چه این گونه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله بیانگر کاهش درصدجوانه زنی و رشد گیاهچه با افزایش میزان غلظت های شوری بوده و اختلاف معنی داری در سطوح مختلف شوری مشاهده شد. بررسی عوامل محدود کننده جوانه زنی بذر در بنه به منظور رفع مشکلات ناشی از جوانه زنی بذرها، کمک به احیاء و جلوگیری از انهدام رویشگاههای بنه در منطقه، کشت و اهلی کردن آن نیز از اهداف این بررسی است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

مصطفی رمضانی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • خاتمساز - محبوبه، 1367، فلور ایران، شماره 3، انتشارات موسسه ...
  • فتاحی محمد، 1374 .اکولوژی پسته وحشی، اولین سمینار ملی بنه ...
  • Maggs, D. H., 1982: An Introduction to Pistachio growing in ...
  • Erichson, Charlotte Brown. 1979. Medicinal and Other Uses of North ...
  • Foster, Steven and James A. Duke. 1990. A Field Guide ...
  • نمایش کامل مراجع