دیدگاه والدین درباره چیستی، علل، کارآمدی و راهکارهای جایگزین تنبیه درتربیت فرزندان
محل انتشار: دومین همایش ملی روانشناسی - روانشناسی خانواده
سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 780
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NCPSY02_107
تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر با هدف بررسی تنبیه به عنوان یکی از مصادیق کودکآزاری از دیدگاه والدین، اجرا شد. در این پژوهش، تلاش شد برای چهارسوال کلی پاسخهایی از جانب والدین فراهمآید: تنبیه چیست؟ عللآنکدام است؟ چقدر در تربیت موثر است؟ و راهکارهای جایگزین آنکدامند؟ اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه ای محقق ساخته جمعآوری شد. روایی این پرسشنامه از طریق روایی صوری و پایایی مشاهدهگران به مقدارrs=/83 محاسبه شد. نمونه پژوهشی شامل 200 نفر( 130 زن و 70 مرد) به روش خوشهای چندمرحلهای از بین نواحی چهارگانه آموزش و پرورش شهر شیراز انتخاب شد. پرسشنامهها در زمان برگزاری انجمن اولیا و مربیان بین اولیا توزیع شد. تجزیه و تحلیل های اولیه و آمار توصیفی دادهها نشان دادکه والدین عموماً تنبیه را به عنوان استفاده از نیروی فیزیکی جهت واداشتن کودکان به انجام رفتارهای مناسب در نظر میگیرند. در موردکارآمدی، بیش از 72 % از پاسخگویان، تنبیه را ابزاری نسبتا کارآمد و اثرگذار جهتکنترل و تأدیب کودک به حساب میآورند. از نظر علت هایی که موجب می شود از تنبیهجسمانی استفاده کرد، والدین بی توجهی کودکان به مسائل اعتقادی و عرف دینی، مسائل اجتماعی، مسائل تحصیلی و مسائل اقتصادی را برشمردند. مقایسه های درون گروهی نشان داد که در این دیدگاهها، بین پدران و مادران تفاوت معناداری وجود ندارد. درجمعبندی پاسخها به سومین سؤال، والدین معتقدند علیرغم کارآمدی تنبیهجسمانی، آن را شیوه ای مطلوب نمی دانند و از کاربرد آن،ناخشنودند. به عنوان شیوه های جایگزین، راهکارهایی مثل حفظ خونسردی، دادن فرصت عذرخواهی و جبران به کودک، ریشه یابی مشکل،ترک کردن محیط، محروم کردن و قهرکردن با کودک را مطرح نمودند. طبق مجموعه یافتهها هنوز استفاده از تنبیه شیوهای مرسوم در بین خانوادهها جهت تادیب فرزندان میباشد و بی توجهی به مسائل اعتقادی و عرف دینی عمده علت تنبیه کودکان است. عمده راهکار جایگزین که عصاره نظرات گوناگون میباشد، نیز شفاف سازی مسئله قبل عمل تنبیه بیان شده است
نویسندگان
مسعود حسینچاری
دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی و عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :