تاثیر عناصر روی، آهن، منگنز و مس بر کاهش غلظت و اثرات سمیت بور در دانهالهای لیمو ترش

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,317

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_364

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

بر یک عنصر ضروری برای رشد و نمو گیاهان می باشد . حد کفایت و سمیت این عنصر نزدیک به هم می باشد و این امرسبب شده که اکثر گیاهان زراعی و باغی دچار کمبود یا سمیت این عنصر باشند . بنابراین در تغذیه بر باید دقت زیادی به عمل آورد تا گیاه دچار کمبود یا سمیت این عنصر نشود . چنانچه مقدار ب קֱر در ماده خشک گیاهی حدود 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک گیاه باشد غلظت آن طبیعی است . البته در بعضی از گیاهان نظیر پسته این غلظت ممکن است به 60 تا 90 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک هم برسد . در مناطقی که میزان تبخیر بیش از بارندگی است ب קֱر در خاک انباشته شده و سبب صدمه به گیاه می شود . غلظت مجاز بر در آب آبیاری برای گیاهان حساس نظیر آوکادو، سیب، لوبیا و مرکبات 0/3 میلی گرم در لیتر، برای گیاهان نیمه مقاوم نظیر یولاف، ذرت و سیب زمینی 1 تا 2 میلی گرم در لیتر و برای گیاهان مقاوم نظیر هویج، یونجه و چغندرقند 2 تا 4 میلی گرم در لیتر می باشد . زمانی که بر خاک کمتر از 0/5 میلی گرم در کیلوگرم باشد، کمبود بر در اکثر گیاهان مشاهده می شود . در صورتیکه اگر مقدار بر در خاک بیش از 5 میلی گرم در کیلوگرم خاک باشد برای اکثر گیاهان زراعی، باغی و زینتی سمی است . در مناطق جنوبی کشور بالا بودن غلظت بر در منابع آب زیرزمینی می تواند سبب اختلال در رشد اکثر محصولات کشاورزی و از جمله مرکبات که به مسمومیت بر حساسند شود . بنابراین بررسی و ارائه راهکارهای کاهش سمیت بر از اهمیت خاصی برخوردار است . از جمله راههای کاهش سمیت بر عبارتند از آبشوئی خاک، استفاده از ارقام و پایه های مقاوم، افزودن گچ به خاکهای شور که سبب بهبود نفوذ آب و تبدیل متابورات سدیم محلول به متابورات کلسیم با حلالیت کمتر می شود و بالاخره استفاده از عناصر غذائی است که می توانند با ب קֱر رقابت کرده و مانع از جذب آن شوند . با توجه به مطالب فوق این تحقیق به منظور بررسی اثر چهار عنصر کم مصرف روی، آهن، منگنز و مس بر کاهش غلظت و اثرات سمیت بر در دانهالهای لیموترش انجام گرفت.

نویسندگان

عبدالکریم اجرایی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم

مجید رجایی

استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Goldberg, S. 1993. Chemistry and mineralogy of boron in soils. ...
  • Graham, R.D., R.M.Welch, D.L. Grunes, E.E. Cary and W.A. Norvell. ...
  • Moraghan, J.J.T., and H.J. Mascagni, Jr. 1991. Enviro nmental and ...
  • Nable, R.O, G.S. Banuelos and J.G. Paull. 1997. Boron toxicity. ...
  • Swietlik, D. 1995. Interaction between zinc deficiency and boron toxicity ...
  • نمایش کامل مراجع