ژئوپلتیک نوین جنوب غرب آسیا با تاکید بر تجزیه افغانستان، پاکستان، عراق و ترکیه
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,291
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
GSWA01_066
تاریخ نمایه سازی: 25 اسفند 1392
چکیده مقاله:
منطقه جنوب غرب آسیا، بخش هایی از منطقه قفقاز ایران، پاکستان و افغانستان، بخش هایی از آسیای میانه، خاورمیانه، کشورهای حاشیه خلیج فارس و گاهی مصر را در خود جای داده است. تولد فرهنگ ها و تمدن در این منطقه بوده است و بر بستر آن اولین امپراتومری های بزرگ شکل گرفته اند آنچه این منطقه را مهم و خواستنی نموده است ژئوپلیتیک آن است که از هزاران سال قبل، عناصر سازنده حکومت های قدرتمند را داشته است. جمعیت دشت های حاصلخیز راه های تجاری و منابع معدنی از گذشته تاکنون این منطقه را به یک گوهر تبدیل نموده است. گوهری که با کشف نفت و منابع گازی درخشش آن صد چندان شد. ضعف حکومت های محلی این منطقه در قرن 19 باعث ورود اعسمار به آن شد. دیری نپایید که تجزیه این پادشاهی های بزرگ در دستور کار مستعمران قرار گرفت و مرزهای سیاسی جدید بدون در نظر گرفتن اشتراکات فرهنگی و خواست مردم محلی کشیده شد تا امکان حضور غیرمستقیم غرب، در آینده حفظ شود چرا که این منطقه آنچنان منافع افسون کننده ای برای بازیگران منطقه ای و بین المللی داشت که هیچ بازیگری حاضر به از دست دادن این منافع حیاتی نبود در این بین کشورهای افغانستان،؛ پاکستان، تکریه و عراق از اهمیت فزاینده ای برای غرب برخوردار شدند. استقلال این کشورها با بی ثباتی سیاسی ناشی از اختلافات فرهنگی - مذهبی، ادعاهای استقلال خواهانه، بنیادگرایی مذهبی، تروریسم... همراه شد که چاشنی همه آنها دخالت های آشکار غرب بود. در این بین مبارزه با تروریسم حضور نظامی غرب را نیز در این منطقه توجیه نمود هخمه تحولات چند دهه اخیر، آینده ژئوپلیتیکی جنوب غرب آسیا را با ابهام روبرو ساخته است نگارنده تلاش دارد نشان دهد که احتمالا این کشورها در آینده نزدیک تجزیه خواهند شد. در صورت وقوع این اتفاق، ظهور کشورهای مستقل پشتونستان، کردستان، عربستان عراق، بلوچستان و خراسان، ژئوپلیتیک جنوب غرب آسیا را دگرگون خواهند کرد این رویداد می تواند برای ایران هم تهدید باشد و هم فرصت.
کلیدواژه ها:
منطقه جنوب غرب آسیا ، ژئوپلتیک نوین ، ژنوم ، ژنتیک فرهنگی چند گانگی فرهنگی ، تجزیه ، پاکستان ، افغانستان ، عراق ، تکریه ، بنیادگرایی ، خشونت های قومی ، مذهبی ، تروریسم ،
نویسندگان
حسین اصغری ثانی
دانش آموخته کارشناسی ارشد روابط بین الملل
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :