تدوین مدل اضطراب اجتماعی دانش آموزان بر اساس سبک های دلبستگی ناایمن و ترس از شکست با نقش میانجی نشخوار فکری: یک مطالعه توصیفی
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 107
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-24-5_004
تاریخ نمایه سازی: 24 شهریور 1404
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: اضطراب اجتماعی در دانش آموزان تحت تاثیر عوامل فردی و شناختی شکل می گیرد و سبک های دلبستگی ناایمن و ترس از شکست از مهم ترین پیش بینی کننده های آن هستند. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل اضطراب اجتماعی دانش آموزان بر اساس سبک های دلبستگی و ترس از شکست با نقش میانجی نشخوار فکری انجام شد.
مواد و روش ها: روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان اردبیل در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بوده است که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، ۱۱۹ پسر و ۱۶۱ دختر (۲۸۰ دانش آموز) انتخاب شدند و پرسش نامه های اضطراب اجتماعی، ترس از شکست، سبک های دلبستگی و نشخوار فکری را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل مسیر استفاده شد.
یافته ها: یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که سبک های دلبستگی ناایمن (۴۵/۰=β، ۰۰۱/۰P<) و ترس از شکست (۳۷/۰=β، ۰۰۱/۰P<) اثر مستقیم، مثبت و معناداری بر اضطراب اجتماعی داشت. هم چنین، سبک های دلبستگی ناایمن (۳۲/۰=β، ۰۰۱/۰P<) و ترس از شکست (۵۷/۰=β، ۰۰۱/۰P<) اثر مستقیم با نشخوار فکری داشتند. در نهایت، نشخوار فکری اثر مستقیم و معنادار با اضطراب اجتماعی داشت (۱۵/۰=β، ۰۰۱/۰P<). هم چنین، نقش میانجی نشخوار فکری با توجه به عبور نکردن بازه اطمینان از صفر تایید شد.
نتیجه گیری: یافته های پژوهش حاضر نشان داد که سبک های دلبستگی ناایمن و ترس از شکست تاثیر معناداری بر اضطراب اجتماعی دانش آموزان دارند و نشخوار فکری این رابطه را میانجی گری می کند. این نتایج بر اهمیت مداخلات شناختی-هیجانی در کاهش اضطراب اجتماعی تاکید دارند. توصیه می شود برنامه های آموزشی و درمانی برای بهبود تنظیم هیجانی و اصلاح الگوهای شناختی اجرا شوند.
واژه های کلیدی: اضطراب اجتماعی، سبک های دلبستگی، ترس از شکست، نشخوار فکری، دانش آموزان
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اسماعیل صدری دمیرچی
Professor of Counseling Department, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
محمدرضا نوروزی همایون
Ph.D. student in Counseling, Department of Counseling, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
محمد حاتمی نژاد
Ph.D. student in Clinical Psychology, Department of Psychology, Faculty of Psychology and Education, University of Tehran, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :