تاثیر محلول پاشی نانوذرات آهن، روی و سیلیکون بر عملکرد و برخی صفات اگروفیزیولوژیک چاودار (Secale cereale L.) تحت تنش شوری
محل انتشار: مجله تولید گیاهان زراعی، دوره: 18، شماره: 1
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 118
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EJCP-18-1_003
تاریخ نمایه سازی: 22 تیر 1404
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: در میان تنش های غیرزیستی، شوری یکی از مخرب ترین تنش هایی است که تولید گیاهان زراعی را در سراسر جهان به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک محدود می کند. این تنش به دلیل اثرات مخربی که بر فرآیندهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی متعدد دارد، رشد و نمو گیاهان را محدود می کند. یکی از روش های مناسب برای بهبود مقاومت گیاهان در برابر تنش های محیطی، استفاده از نانوذرات (Fe، Zn و Si) است. استفاده از نانوذرات با محافظت از غشاها و سیستم فتوسنتزی می تواند عملکرد گیاهان زراعی تحت شرایط تنش را، افزایش دهد. بنابراین، هدف از این پژوهش ارزیابی اثرات محلول پاشی نانوذرات آهن، روی و نانوسیلیکون بر عملکرد و برخی صفات اگروفیزیولوژیک چاودار تحت تنش شوری بود.مواد و روش ها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال ۱۴۰۲ اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل شوری در سه سطح (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و اعمال شوری ۷۰ و ۱۴۰ میلی مولار با کلرید سدیم)، و محلول پاشی نانوذرات (روی، سیلیکون و آهن) در هشت سطح (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد، محلول پاشی۴۰ میلی گرم در لیترنانوسیلیکون، محلول پاشی ۸/۰ گرم درلیتر نانواکسیدروی، محلول-پاشی ۸/۰ گرم در لیتر نانواکسیدآهن، محلول پاشی نانوسیلیکون و روی، محلول پاشی نانوسیلیکون و آهن، محلول پاشی نانواکسیدروی و آهن، محلول پاشی توام نانوسیلیکون، روی و نانواکسید آهن) بود.یافته ها: نتایج نشان داد که شوری مشارکت ذخایر ساقه و سهم فرآیند انتقال مجدد در عملکرد دانه را افزایش ولی محتوای کلروفیل کل، هدایت روزنه ای، عملکرد کوانتومی، شاخص سطح برگ، حجم و وزن ریشه، فتوسنتز جاری، سهم فتوسنتز جاری در عملکرد دانه و عملکرد دانه را نسبت به عدم اعمال شوری کاهش داد. درحالی که محلول پاشی توام نانوذرات تحت شوری ۱۴۰ میلی مولار، سهم فرآیند انتقال مجدد در عملکرد دانه (۵۶ %) و سهم ذخایر ساقه در عملکرد دانه (۸/۵۷ %) را نسبت به شرایط عدم محلول پاشی در همین سطح از سطوح شوری کاهش داد. همچنین کاربرد توام نانوذرات (روی، سیلیکون و آهن) در شرایط شوری ۱۴۰ میلی مولار، محتوای کلروفیل کل (۶/۳۲ %)، هدایت روزنه ای (۴/۳۲ %)، عملکرد کوانتومی (۲/۱۳ %)، شاخص سطح برگ (۴/۳۱ %)، حجم و وزن ریشه (به ترتیب ۸/۱۳ و ۲/۱۷ %)، فتوسنتز جاری (۲/۶۲ %)، سهم فتوسنتز جاری در عملکرد دانه (۱۹%) و عملکرد دانه (۹/۳۳ %) را نسبت به عدم کاربرد نانوذرات تحت شرایط شوری ۱۴۰ میلی مولار افزایش داد.نتیجه گیری: براساس نتایج این آزمایش محلول پاشی نانوذرات می تواند به عنوان یک عامل موثر برای افزایش عملکرد چاودار در شرایط شوری پیشنهاد شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه آقائی
دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران،
رئوف سیدشریفی
استاد، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران،
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :