توسعه برنامه ریزی فضایی و ارزیابی توان اکولوژیک با استفاده از ارزشگذاری خدمات اکوسیستمی (مطالعه موردی: جزیره قشم)
محل انتشار: نشریه مدیریت اکوسیستم، دوره: 4، شماره: 1
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 33
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EMJ-4-1_001
تاریخ نمایه سازی: 20 تیر 1404
چکیده مقاله:
بحران های محیط زیستی و عدم قطعیت های مرتبط با پیامدهای فعالیت ها و برنامه های توسعه ای، ضرورت سیاستگذاری بر مبنای اصول پایداری را بیش از پیش نمایان ساخته است. علی رغم کوشش های ارزنده ای که برای ارزشگذاری خدمات متنوع اکوسیستمی انجام گرفته است، چگونگی به کارگیری این یافته ها در نظام برنامه ریزی و ارزیابی توان اکولوژیک همچنان به عنوان یک چالش جدی بی پاسخ مانده است. هدف از این مطالعه، استفاده از نتایج ارزشگذاری خدمات اکوسیستمی در فرآیند برنامه ریزی فضایی و ارزیابی توان اکولوژیک می باشد. با توجه به اهمیت مناطق ساحلی، جزیره قشم به عنوان مطالعه موردی انتخاب گردید. در این پژوهش، ارزیابی توان اکولوژیک با بکارگیری تحلیل های مکانی مبتنی بر سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل های ارزیابی اکولوژیک چند عامله انجام شده است. ارزش خدمات اکوسیستمی هر یک از کاربری/پوشش های منطقه مطالعاتی برآورد و نتایج آن در تعیین اولویت کاربری ها، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که جنگل های مانگرو بیشترین ارزش خدمات اکوسیستمی را در واحد سطح دارند و پس از آن، کاربری های آب بند، سواحل، ساخت وساز، آبزی پروری دریایی، کشاورزی، مرتع، ژئوپارک و زمین های بایر به ترتیب دارای بالاترین خدمات اکوسیستمی هستند. با افزایش ارتباط و نزدیکی کاربری/پوشش ها به منابع آبی دریا، خدمات اکوسیستمی آنها افزایش می یابد. مراتع به دلیل وسعتی که در منطقه مطالعاتی دارند، دارای بیشترین ارزش کل خدمات اکوسیستمی را در جزیره قشم به خود اختصاص داده اند. برنامه ریزی فضایی و ارزیابی توان اکولوژک جزیره قشم با استفاده از داده های ارزشگذاری خدمات اکوسیستمی نشان می دهد کاربری توریسم بیشترین وسعت کاربری پیشنهادی را دارد و کاربری/پوشش های کشاورزی-مرتعداری، ساحل، توسعه کشاورزی-توریسم، کشاورزی، توسعه شهری، روستایی و صنعتی، جنگل های مانگرو، ژئوپارک، آبزی پروری دریایی، شهر، روستا و صنعت-توریسم و آب بند در رتبه های بعدی قرار دارند. تلفیق نتایج ارزشگذاری اقتصادی خدمات اکوسیستمی در ارزیابی توان اکولوژیک و برنامه ریزی فضایی، موجب افزایش اثربخشی سیاستگذاری های آمایشی می گردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد حسین محمدی اشنانی
استادیار، گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک، ایران. پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه اراک، اراک، ایران.
افشین دانه کار
استاد، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
مجید مخدوم فرخنده
استاد، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :