ارزیابی تیمارهای مختلف هورمونی و سرمایی بر برخی شاخص های بیوشیمیایی و جوانه زنی بذور سه گونه درمنه یکساله (Artemisia annua)، دوساله (A.biensis willd.) و چندساله (A.vulgaris L)
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 11
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMS-11-4_002
تاریخ نمایه سازی: 1 تیر 1404
چکیده مقاله:
درمنه گیاهی ارزشمند دارویی و مرتعی از تیره کاسنی دارای مصارف متعدد دارویی و غذایی است. باتوجه به وجود خواب در بذر این گیاه، پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرات پرایمینگهای سرمادهی مرطوب و هورمونی روی شاخص های بیوشیمیایی و جوانه زنی بذور سه گونه یکساله (annua)، دوساله (biensis) و چندساله (vulgaris)، انجام شد. این آزمایش به صورت کرت های یکبار خردشده در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و معطر دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد در سال ۱۴۰۳ و بطور دو بار مجزا انجام شد. سطوح سرمادهی مرطوب در کرت های اصلی و تیمارهای هورمونی شکستن خواب در کرت های فرعی قرار گرفتند. سطوح سرمادهی مرطوب شامل عدم سرمادهی، ۱۰، ۲۰ و ۳۰ روز سرمادهی بود. تیمارهای شکست خواب شامل هورمون های اسید جیبرلیک (GA۳) (۱۲۰ میلی گرم در لیتر)، بنزیل آدنین (BA) (۴-۱۰مولار)، کینتین (KIN) (۴-۱۰مولار)، GA۳ (۱۲۰ میلی گرم در لیتر)+ بنزیل آدنین (۴-۱۰مولار)، GA۳ (۱۲۰میلی گرم در لیتر)+KIN (۴-۱۰مولار)، BA (۴-۱۰مولار)+KIN (۴-۱۰ مولار)، GA۳ (۱۲۰ میلی گرم در لیتر)+BA (۴-۱۰مولار)+KIN (۴-۱۰مولار) و شاهد (آب مقطر)، بودند. صفات مورد اندازه گیری در این آزمایش شامل شاخص های بیوشیمیایی مقادیر آنزیم های آلفا آمیلاز، بتا-۱ و ۳-گلوکوناز و پراکسی هیدروژن و شاخص های جوانه زنی از جمله طول و وزن خشک گیاهچه، درصد جوانه زنی، بنیه بذر، میانگین مدت جوانه زنی، شاخص جوانه زنی بودند. نتایج نشان داد که سرمادهی مرطوب به طور معنی داری باعث افزایش صفات مورد ارزیابی و کاهش متوسط زمان لازم برای جوانه زنی شد. سرمادهی مرطوب به طور معنی داری باعث افزایش صفات مورد ارزیابی و کاهش متوسط زمان لازم برای جوانه زنی شد. بیشترین و کمترین مقادیر صفات مهم جوانه زنی از جمله طول گیاه چه (۱۲/۱۱-۱۹/۴ سانتی متر)، شاخص بنیه بذر (۹/۷-۴۶/۱)، وزن خشک گیاهچه (۱۴/۱۰۱-۸۸/۳۹ میلی گرم)، جوانه زنی (۱۲/۷۱-۶۳/۲۹ درصد)، شاخص جوانه زنی (۶۶/۱۸-۲۵/۳)، مقادیر آلفا آمیلاز (۷۷/۱۱-۴۱/۲ میلی مول بر گرم وزن تر بذر)، بتا-۱ و ۳-گلوکوناز (۸۱/۹-۵۷/۲ میلی مول بر گرم وزن تر بذر) و پراکسید هیدروژن (۶۳/۰-۱۹۱/۰ میلی مول بر گرم وزن تر بذر) به ترتیب در تیمار تلفیقی سرمادهی مرطوب (۲۰ و ۳۰ روز)+تیمار هورمونی BA+KIN+ GA۳ و تیمار شاهد بوجود آمد که نسبت به شاهد، افزایشی بیش از ۱۰۰ درصد را نشان داد. مشخص شد که در غالب صفات مورد ارزیابی گونه یکساله بهتر از گونه دو ساله بهتر از گونه چندساله بود. بیشترین میزان جوانه زنی در گونه یکساله و کمترین آن در گونه چندساله مشاهده شد. بر اساس اثر متقابل سرمادهی و تیمارهای شکست خواب، ۲۰ روز سرمادهی مرطوب و عدم تنش خشکی با کاربرد هر یک از تیمارهای BA، KIN و GA۳ جهت جوانه زنی بذور درمنه و ایجاد بالاترین مقادیر شاخص های بیوشیمیایی، مناسب به نظر می رسد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهراب یادگاری
گروه زراعت و گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :