تاثیر محلول پاشی جلبک دریایی و تلقیح باکتری بر صفات مورفوفیزیولوژیک بادرشبویه (Dracocephalum moldavica L) در شرایط تنش شوری
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 19
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMS-11-3_006
تاریخ نمایه سازی: 1 تیر 1404
چکیده مقاله:
تنش شوری از عوامل محیطی محدودکننده رشد و نمو گیاهان است. این پژوهش، به منظور مطالعه اثر تنش شوری و کودهای زیست-آلی بر صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی بادرشبویه انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کودهای زیست-آلی (بایو-ارگانیک) در چهار سطح (شاهد، باکتری Pseudomonas fluorescens ، جلبک دریایی Sargassum boveanum، جلبک Sargassum boveanum + باکتری Pseudomonas fluorescens) و شوری در چهار سطح (صفر، ۵۰ ، ۱۰۰، ۱۵۰میلی مولار) بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان در سال ۱۴۰۲ به اجرا در آمد. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد کاربرد تلفیقی جلبک Sargassum boveanum و باکتری Pseudomonas fluorescens، موجب حصول بالاترین مقادیر صفات مورفوفیزیولوژیک از جمله ارتفاع بوته، طول و حجم ریشه، وزن خشک اندام هوایی و پروتئین کل گردید. با افزایش سطوح تنش شوری، کاهش معنیداری در صفات مذکور مشاهده گردید. کاربرد کودهای زیستی اثر معنیداری بر میزان پرولین، کلروفیل و آنزیم پراکسیداز در شرایط تنش شوری داشت. بر اساس نتایج این پژوهش، تیمار تلفیقی محلولپاشی جلبک دریایی Sargassum boveanum و تلقیح باکتری Pseudomonas fluorescens ضمن بهبود خصوصیات مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی بادرشبویه و تعدیل اثر تنش شوری، میتواند گامی موثر در راستای دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فریبا وفاعهد
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
شیوا خالص رو
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
فاطمه سفیدکن
بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، تهران، ایران
بتول مهدوی
گروه تولید و ژنتیک گیاهی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :