بررسی تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات مورفولوژیکی و بازده اسانس در سه گونه مرزه S.Khuzestanica, rechingeri, Satureja و S.mutica در شرایط اقلیمی خرم آباد
محل انتشار: دوازدهمین کنگره ژنتیک ایران
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,018
فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
CIGS12_0830
تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1392
چکیده مقاله:
جنس Satureja با نام فارسی مرزه در دنیا 30 گونه و در ایران 13 گونه گیاه علفی یک ساله و چندساله دارد. به منظور بررسی عملکرد ماده خشک، خصوصیات مرفولوژیک و بازده اسانس برروی 8 اکسشن از سه گونه مرزه Satureja, S.mutica, khuzestanica و S.rechingeri آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خرم آباد به اجرا درآمد. بذور هر یک از اکسشن ها در سال 1389 داخل گلدان کشت شدند و پس از 16-14 برگه شدن به داخل زمین انتقال یافتند و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار کشت شدند جهت اندازه گیری بازده اسانس، سرشاخه های گلدار پس از خشک شدن در سایه با روش تقطیر با بخارآب اسانس گیری شدند. بمنظور بررسی روابط بین صفات از تجزیه همبستگی و تجزیه به مؤلفه های اصلی و برای گروه بندی اکسشن ها از تجزیه کلاستر استفاد شد. ضریب همبستگی بین عملکرد و صفات تاریخ 50% گلدهی، اندازه سطح برگ منفی و معنی دار بود. درصد اسانس با صفات اسقرار بوته همبستگی منفی و با ارتفاع گیاه، تعداد شاخه اصلی و فرعی، عملکرد تر و خشک، قطر بزرگ و کوچک تاج پوشش همبستگی مثبت و معنی دار داشت. با استفاده از تجزیه به مؤلفه های اصلی مقایر حاصل شده از مؤلفه ها 1 تا 3 از یک بیشتر بوده و به ترتیب 67، 16 و 9 درصد و مجموعاً 92 درصد از کل واریانس ها را توجیه نمودند. با تجزیه خوشه ای به روش حداقل واریانس Ward اکسشن ها در سه گروه مجزا قرار گرفتند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرزانه حسنوندی
دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
علی اشرف جعفری
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
شهلا احمدی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان
سیدرضا طبایی عقدایی
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :