اثربخشی آموزش کوتاه مدت مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر نگرش معلمان در ارتقای رفتارهای پیشگیری از سرطان سینه
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 3
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPSMH-19-3_006
تاریخ نمایه سازی: 28 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
مقدمه : سرطان از جمله بیماری های مزمن و غیر واگیری است که اهمیت آن، با توجه به تغییر در روند بروز بیماری ها در جهان و تاثیر شگرف روانی، اقتصادی این بیماری بر بنیان خانواده، جامعه و اجتماع بر همگان آشکار می باشد. سرطان پستان در ایران شایع ترین سرطان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان شناخته شده است. مهم ترین راهی که برای پیشگیری می توان به کار برد، آموزش سلامت به طور موثر و فراگیر می باشد. با توجه به اینکه یکی از بهترین مدل های پژوهش رفتار در آموزش بهداشت جهت پیشگیری و کنترل بیماری ها و به ویژه سرطان ها مدل اعتقاد بهداشتی می باشد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برگزاری جلسات آموزشی به روش مدل اعتقاد بهداشتی بر نگرش معلمان در پیشگیری از سرطان سینه انجام شده است.
مواد و روش ها: در این پژوهش نیمه تجربی، ۵۰ نفر معلم زن (۲۵ نفر در گروه آزمایش و ۲۵ نفر در گروه کنترل) در شهرستان کبودرآهنگ در سال ۱۴۰۱ انتخاب شدند و مداخله ای است که در آن تاثیر برنامه آموزشی در ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان در معلمان شهرستان کبودرآهنگ بررسی شد. برای سنجش اعتقادات بهداشتی از پرسشنامه چمپیون استفاده شد. دادههای جمع آوری شده در دو مرحله قبل و پس از اجرای آموزش کوتاه مدت بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی، با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: آزمون آماری تی زوجی در رابطه با آگاهی و نگرش گروه آزمون در مرحله ی قبل و بعد آموزش اختلاف آماری معناداری را نشان داد(p<۰/۰۵) و آزمون آماری تی مستقل جهت مقایسه دو گروه حاکی از وجود اختلاف معنادار آماری در تمام اجزای مدل اعتقاد بهداشتی شامل: حساسیت، منافع، موانع، خودکارامدی (به جز راهنمای عمل ) بعد از مداخله آموزشی بود (p<۰/۰۰۱).
نتیجه گیری: پژوهش حاضر کارایی مدل اعتقاد بهداشتی را در ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پستان تایید نمود و آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی موجب ارتقای ادارکات مشارکت کنندگان گردید. لذا استفاده از این مدل آموزشی در سایر برنامه های آموزشی و پیشگیری پیشنهاد می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی ابراهیم خانی
Department of Health Psychology, Faculty of Medical Sciences, Islamic Azad University, Najafabad Branch, Isfahan, Najafabad, Iran.
آزاده ملکیان
Department of Psychiatry, Faculty of Medical Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
فاطمه جمشیدی
Department of General Psychology, Faculty of Humanities, Islamic Azad University, Saveh Branch, Saveh, Iran.
فائزه اسماعیلی
Department of Clinical Psychology, Faculty of Medical Sciences, Islamic Azad University, Hamadan Branch, Hamadan, Iran.