اثر نانواکسید روی بر دوره پرشدن دانه ارقام آفتابگردان (Helianthus annuus)
محل انتشار: مجله پژوهش های بذر ایران، دوره: 1، شماره: 2
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 63
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_YUS-1-2_008
تاریخ نمایه سازی: 16 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
کاربرد روی می تواند مقاومت و تحمل گیاهان به ویژه آفتابگردان را به شرایط نامساعد محیطی افزایش دهد و بر تشکیل دانه و عملکرد موثر باشد. برای بررسی اثر مقادیر مختلف محلول پاشی نانواکسید روی، بر طول، دوره موثر، سرعت پرشدن و وزن دانه ارقام آفتابگردان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی به اجرا درآمد. تیمارها شامل ارقام مختلف آفتابگردان در سه سطح به نام های ۱۹۱Aline، ۱۲۲Aline و فرخ و ذرات نانواکسید روی در سه سطح شامل غلظت های صفر، ۵/۰ و ۱ گرم بر لیتر بود که طی سه مرحله در مزرعه انجام شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل سطوح نانواکسید روی و ارقام تفاوت معنی داری بر سرعت پرشدن دانه، دوره موثر پرشدن دانه، حداکثر وزن دانه و طول دوره پرشدن دانه داشتند. تیمار ۵/۰ گرم بر لیتر نانواکسید روی، سرعت پرشدن دانه و حداکثر وزن دانه را در ارقام ۱۹۱Aline و ۱۲۲ Aline افزایش داد، ولی در رقم فرخ موجب کاهش معنی دار وزن دانه نسبت به شاهد شد. همچنین، در رقم فرخ بین تیمارهای صفر، ۵/۰ و ۱ گرم بر لیتر نانواکسید روی، در صفت سرعت پرشدن دانه، دوره موثر پرشدن دانه و طول دوره پرشدن دانه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. به طورکلی، محلول پاشی نانو ذرات روی موجب بهبود وزن دانه و پارامترهای پرشدن آن گردید و ارقام خارجی واکنش مناسب تری به کاربرد این کود نشان دادند، در حالی که در رقم فرخ وزن نهایی دانه کاهش یافت. بنابراین، برای ارقام خارجی Aline می توان از ۵/۰ گرم بر لیتر نانواکسید روی جهت افزایش عملکرد دانه استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد صدقی
Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agricultural Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
فرزانه حسنی
Graduation student (M.Sc.) in Seed Science and Technology, University of MohagheghArdabili, Ardabil, Iran
رئوف سید شریفی
Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agricultural Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :