بررسی جوانه زنی، ظهور گیاهچه و مدیریت آفات و بیماری های خزانه توتون (Nicotiana tabacum) رقم K۳۲۶ در پاسخ به ضدعفونی بذر
محل انتشار: مجله پژوهش های بذر ایران، دوره: 7، شماره: 2
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 192
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_YUS-7-2_013
تاریخ نمایه سازی: 16 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه: بذر نهاده و اساس تولید محصولات زراعی است و کاشت توتون به صورت نشاءکاری بوده و نشاء آن در سینی شناور در خزانه تولید می شود. از این رو جوانه زنی بذر و سلامت گیاهچه های ایجاد شده و مدیریت آفات و بیماری های گیاهچه از اهمیت زیادی برخوردار است؛ بنابراین، ارزیابی اثر ضدعفونی کردن بذرها بر جوانه زنی و مدیریت آفات و بیماری های مهم در خزانه برای تولید نشاءهای قابل انتقال سالم توتون حائز اهمیت می باشد. هدف از این آزمایش بررسی اثر ضدعفونی بذر توتون رقم K۳۲۶ بر جوانه زنی و درصد نشاهای قابل انتقال تولید شده و مدیریت آلودگی به مگس سیارید، شته و پوسیدگی یقه، در سیستم خزانه سینی های شناور بود.
مواد و روش ها: آزمایش در مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در سال ۱۳۹۳ در قالب طرحی کاملا تصادفی در ۳ تکرار اجرا گردید. بذرها به روش اسپری با قارچ کش های متالاکسیل (ریدومیل) و تیوفانات متیل (توپسین-ام) و حشره کش های ایمیداکلوپراید (گائوچو)، تیومتوکسام (کروزر) و تیودیکارب (لاروین) و گرما دادن بذرها با هوای گرم (دمای ۶۰ درجه سلسیوس) به مدت یک ساعت، تیمارکردن بذرها با آب گرم (۵۰ درجه سلسیوس) به مدت ۱۰ دقیقه و تیمار با هیپوکلریت سدیم ۵/۰ درصد به مدت ۴ دقیقه، ضدعفونی شدند. سپس درصد گیاهچه های عادی با آزمون جوانه زنی استاندارد، درصد ظهور گیاهچه در سینی های خزانه شناور، درصد نشاهای قابل انتقال از خزانه شناور و درصد نشاهای آلوده به مگس سیارید، شته و پوسیدگی یقه ارزیابی شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد بذرهای توتون رقم K۳۲۶ ضدعفونی شده به صورت اسپری کردن با ۵/۲ گرم در کیلوگرم بذر متالاکسیل+ ۵/۲ گرم در کیلوگرم بذر+ تیوفانات-متیل (پودر وتابل ۷۰ درصد) + ۱۰ گرم در کیلوگرم بذر ایمیداکلوپراید + ۶ سانتی متر مکعب در کیلوگرم بذر حشره کش تیودیکارب، از بیشترین درصد گیاهچه های عادی، درصد ظهور گیاهچه ها در سینی های خزانه شناور و درصد نشاهای قابل انتقال و کمترین درصد گیاهچه آلوده به مگس سیارید و شته و پوسیدگی یقه برخوردار بودند.
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق به طورکلی نشان داد کلیه تیمارهای مورد بررسی ضدعفونی بذر نسبت به شاهد جوانه زنی بذرها و درصد ظهور گیاهچه ها در سینی های خزانه شناور و نشاهای قابل انتقال را بهبود داده و نیز گیاهچه های آلوده به پوسیدگی یقه و مگس سیارید و شته را کاهش دادند. همچنین صفات بررسی شده مذکور در تیمارهای ضدعفونی بذر با قارچ کش ها و حشره کش های مورد بررسی از برتری نسبت به تیمارهای غیرشیمیایی ضدعفونی مورد بررسی برخوردار بودند.
جنبه های نوآوری:
۱- اثر تیمارهای ضدعفونی شیمیائی (سموم مختلف حشره کش و قارچ کش مجاز و متداول) به صورت روکش کردن بر جوانه زنی بذر و درصد ظهور گیاهچه توتون ارزیابی گردید.
۲- اثر تیمارهای ضدعفونی غیرشیمیائی بر جوانه زنی بذر و درصد ظهور گیاهچه توتون و مدیریت آفات و بیماری ها در خزانه ارزیابی گردید.
کلیدواژه ها:
Aphid ، Collar rot ، Float system ، Sciaridae fly ، Tobacco seedling ، پوسیدگی یقه ، خزانه نشا ، شته ، مگس سیارید ، نشا توتون
نویسندگان
حامد زمانی
Islamic Azad University, Ghaemshahr Branch
حمید رضا مبصر
Islamic Azad University, Ghaemshahr Branch
آیدین حمیدی
Seed and Plant Certification and Registration Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
علیرضا دانشمند
Islamic Azad University, Ghaemshahr Branch
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :