کانی شناسی باطله های کارخانه فرآوری سنگ آهن چادرملو از دیدگاه فرآوری
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 62
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-32-4_005
تاریخ نمایه سازی: 9 اسفند 1403
چکیده مقاله:
باطله کارخانه فرآوری سنگ آهن چادرملو به روش مغناطیسی پس از پرعیارسازی به روش شناورسازی منجر به کنسانتره آپاتیت میشود که پس از انحلال برای تولید اسید فسفریک استفاده میگردد. تجزیه محلول واحد تولید اسید فسفریک نشان می دهد که محلول دارای ppm ۷۵ آرسنیک و حدود ppm ۳۱۳ عناصر خاکی نادر است. به منظور شناسایی خاستگاه آرسنیک و عناصر خاکی نادر، باطله جداکننده مغناطیسی شدت بالا به عنوان خوراک شناورسازی، کنسانتره و باطله شناورسازی به روشهای پراش پرتوی ایکس (XRD)، طیفسنجیهای فلئورسانس پرتوی ایکس (XRF)، پلاسمای جفت شده القایی (ICP) و با میکروسکوپ های الکترونی مجهز به طیفسنجهای تفکیک طول موج پرتوی ایکس (WDX) و پراکندگی انرژی پرتوی ایکس (EDX) از نظر کانی شناسی بررسی شدند. نتایج نشان داد که کنسانتره دارای ۶/۳۵ درصد P۲O۵ بوده و بیشتر از کانی فلوئور آپاتیت و مقدار کمی دولومیت و کلسیت تشکیل شده است. طیفسنجی ICP نشان داد که مقدار آرسنیک و عناصر خاکی نادر در کنسانتره آپاتیت به ترتیب حدود ppm ۳۴۵ و بیش از ppm ۵۰۰۰ است. با بررسیهای میکروسکوپ الکترونی مشخص گردید که بخشی از عناصر خاکی نادر به صورت جایگزینی کلسیم در شبکه فلوئور آپاتیت قرار گرفتهاند و بخش دیگر به صورت کانی مونازیت با اندازه کمتر از ۲۰ میکرون هستند. همچنین بر اساس این بررسیها، به نظر می رسد که آرسنیک به صورت جانشینی فسفر در شبکه کانیهای فلوئور آپاتیت و مونازیت حضور دارد؛ از این رو، بازیابی عناصر خاکی نادر و آرسنیک پیش از انحلال کنسانتره آپاتیت ممکن نبوده و ضروری است که نخست عناصر خاکی نادر از محلول به دست آمده از انحلال کنسانتره آپاتیت با یک روش مناسب بازیابی شده و سپس آرسنیک به روش ترسیب از محلول جدا شود.
کلیدواژه ها:
arsenic ، Rare Earth Elements ، phosphate ، fluorapatite ، monazite ، phosphoric acid ، آرسنیک ، عناصر خاکی نادر ، فسفات ، فلوئور آپاتیت ، مونازیت ، اسید فسفریک.
نویسندگان
امیرحسین جوی پا
Department of Mining Engineering, Amirkabir University of Technology, Tehran
مهدی ایران نژاد
Department of Mining Engineering, Amirkabir University of Technology, Tehran
اکبر مهدیلو
Faculty of Engineering, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil
رضا کوچک زاده
Managing director at Mirase Kavir Company, Tehran
شیوا نظری
Department of Mining Engineering, Amirkabir University of Technology, Tehran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :