مدل یابی علی علائم اختلال شخصیت مرزی بر اساس ناکامی در ارضای نیازهای روان شناختی: نقش میانجی کنترل بازداری
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 89
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SHPP-11-6_007
تاریخ نمایه سازی: 9 اسفند 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: ناکامی در ارضای نیازهای روانشناختی یکی از علتهای علائم اختلال شخصیت مرزی در نظر گرفته میشود و مکانیسمهای این ارتباط چندان واضح نیست.
هدف: پژوهش حاضر با هدف مدل یابیعلی علائم اختلال شخصیت مرزی بر اساس ناکامی در ارضای نیازهای روانشناختی با نقش میانجی کنترل بازداری انجام گرفت.
روش: روش پژوهش حاضرتوصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بودند که از این جامعه نمونه ای به حجم ۱۵۳ نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس شخصیت مرزی (جکسون و کلاریچ، ۱۹۹۱)، پرسشنامه نیازهای بنیادین روانشناختی (گاردیا و همکاران، ۲۰۰۰) و آزمون برو/ نرو (هافمن، ۱۹۸۴) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزارهای SPSS ۲۸و Smartpls۳ انجام شد.
یافته ها: نتایج مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد ارضای نیازهای روانشاختی (۰۰۱/۰>P؛۱۴/۰-=β) و کنترل بازداری(۰۰۱/۰>P؛۳۸/۰-=β) اثر مستقیم و منفی بر علائم اختلال شخصیت مرزی دارد. ارضای نیازهای روانشناختی (۰۰۱/۰>P؛۲۷/۰=β) با اثر مثبت بر کنترل بازداری اثر غیر مستقیمی بر علائم اختلال شخصیت مرزی دارد.
نتیجه گیری: این نتایج نشان میدهد که ناکامی در ارضای نیازهای روانشناختی علاوه بر اینکه یک عامل خطر مستقل برای اختلال شخصیت مرزی است می تواند با کاهش کنترل بازداری منجر به بروز این علائم شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه سقا
- PhD student in psychology, Department of Psychology, School of Educational Sciences and Psychology, university of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
سجاد بشرپور
Professor of Psychology, Department of Psychology, School of Educational Sciences and Psychology, university ofMohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran
محمد نریمانی
Professor of Psychology, Department of Psychology, School of Educational Sciences and Psychology, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :