روابط ساختاری گرایش به مصرف مواد در نوجوانان بر اساس حساسیت پردازش حسی و انعطاف پذیری شناختی با نقش میانجی خودکنترلی هیجانی: یک مطالعه توصیفی
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 84
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-23-10_002
تاریخ نمایه سازی: 8 اسفند 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: مصرف الکل و مواد در نوجوانان باعث مشکلات روان شناختی و تغییرات در مغز می شود. خودکنترلی هیجانی که شامل فرآیندهای شناختی، هیجانی و رفتاری است که فرد می تواند برای کنترل هیجانات خود به کار ببرد؛ بنابراین، این پژوهش با هدف تعیین گرایش به مصرف مواد بر اساس حساسیت پردازش حسی و انعطاف پذیری شناختی با نقش میانجی خودکنترلی هیجانی در نوجوانان انجام گرفت.
مواد و روش ها: روش این مطالعه توصیفی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان مشغول به تحصیل در مدارس متوسطه اول و دوم در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بود که از میان آن ها ۲۰۷ دانش آموز به روش نمونه گیری چند مرحلهای در پژوهش شرکت کردند. داده ها به وسیله پرسش نامه گرایش به مصرفFarjad (۱۳۸۵)، پرسش نامه حساسیت پردازش حسی Aron وAron (۱۹۷۷)، پرسش نامه انعطاف پذیری شناختی Dennis(۲۰۱۰) و خودکنترلی هیجانیTanji (۲۰۰۴) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از مدل یابی ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: بین گرایش به مصرف مواد با حساسیت پردازش حسی (۰۱/۰>P؛ ۳۹/۰=r) در سطح ۹۹ درصد همبستگی مثبت و معنی دار و با انعطاف پذیری شناختی (۰۱/۰>P؛ ۳۵/۰-=r) و خود کنترلی هیجانی (۰۱/۰>P؛ ۳۸/۰-=r) در سطح ۹۹ درصد همبستگی منفی و معنی دار برقرار است. حساسیت پردازش حسی و انعطاف پذیری شناختی علاوه بر اثر مستقیم، به طور غیرمستقیم و از طریق خودکنترلی هیجانی نیز بر گرایش به مصرف مواد تاثیر می گذارند.
نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که خودکنترلی هیجانی، انعطاف پذیری شناختی بالا و حساسیت حسی کم باعث کاهش گرایش به مصرف مواد می شود. به نظر می سد نوجوانان باید به احساسات و افکار خود شناخت پیدا کنند. از این رو تمرین های شناختی و ذهن آگاهی مفید است.
واژه های کلیدی: گرایش به مصرف، حساسیت پردازش حسی، انعطاف پذیری شناختی، خودکنترلی، نوجوانان
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اکبر عطادخت
Professor, Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
علی بهشتی مطلق
PhD student in psychology. Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :