ارزیابی مدیریت کیفیت فرآیند آموزش در سازمان های دولتی
محل انتشار: سومین کنفرانس توسعه منابع انسانی
سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 8,862
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
CHRD03_002
تاریخ نمایه سازی: 7 دی 1385
چکیده مقاله:
نظر به اهمیت آموزش و توسعه سرمایه های انسانی در سازمان های دولتی، و متعاقب آن طراحی نظام آموزش کارکنان با رویکرد استراتژیک و مبتنی بر نگرش سیستمی در بخش دولتی، ارائه چارچوب نظامند در جهت مدیریت ارزیابی جامع عملکرد در مصوبات و قوانین و مقررات مورد توجه قرار گرفته است . هیأت محترم وزیران در جلسه مورخ 1384/2/7 با توجه به الزامات ماده 54 و بند های « د » و « ه » ماده 143 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور را موظف به ارائه و تدوین استاندارد های مرتبط به نظام بهبود عملکرد آموزشی و ارائه گزارش عملکرد و رتبه بندی دستگاه های اجرایی نموده است . به منظور ارزیابی جامع عملکرد برنامه های آموزشی دستگاه های اجرایی، همراستایی راهبردها و استراتژی های کلان سازمان، رسالت نظام اداری، اهداف و راهبرد های بلندمدت و کوتاه مدت نظام اداری و اهداف و راهبرد های کلان توسعه سرمایه انسانی با نیاز های سازمان، شغل و افراد در دستگاه های اجرایی ضروری است .
در این مقاله ضمن بیان تفاوت آموزش و توسعه از نظر مفهومی، به معرفی مدل ارزیابی کیفیت برنامه های آموزشی، الگوی منطقی - مفهومی وضع مطلوب نظام آموزش، اهداف و راهبرد های عام و خاص آموزش، اهداف ارزیابی کیفیت فرآیند آموزش، مفهوم شناسی معیار های ارزیابی عملکرد، سلسله مراتب محتویات آموزش وتوسعه، اصول حاکم بر نظام ارزیابی کیفیت فرآیند آموزش، موانع و مشکلات شکل گیری نظام جامع عملکرد آموزشی، سطوح ارزیابی عملکرد آموزشی، چرخه نظارت و ارزیابی و فرآیند طراحی نظام مدیریت کیفیت آموزش و عناصر پنجگانه مهم عملکرد و استاندارد های اجرایی آن پرداخته شده است . با وجود تنوع در مدلها و الگو های ارزیابی عملکرد آموزشی و با تأکید بر الگوی منطقی، مفهومی نظام آموزش و رویکرد استراتژیک مبتنی بر نگرش سیستمی از دو الگوی اقتضائات استراتژیک و الگوی بنچ مارک در طراحی و استقرار مدیریت کیفیت برنامه های آموزشی استفاده شده است تا ارزیابی جامع عملکرد برنامه های آموزشی با تأکید بر چشم اندازها و راهبرد های کلان آموزش و توسعه در فضای تقریباً عینی و قابل اندازه گیری مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد .
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سیداحمد طباطبایی
دکترای مدیریت دولتی، مدیرکل دفتر آموزش و بهسازی نیروی انسانی سازمان م
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :