اعتباریابی و پایایی سنجی نسخه فارسی پرسشنامه عوامل حفاظتی در یک نمونه از جمعیت شاغل ایرانی: سازمان آموزش فنی و حرفه ای
محل انتشار: فصلنامه مهارت آموزی، دوره: 13، شماره: 49
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 125
فایل این مقاله در 29 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FASLN-13-49_001
تاریخ نمایه سازی: 14 بهمن 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: تاب آوری را سازگاری موفق در حضور رویدادهای نامطلوب مانند استرس حاد و ضربه تعریف کرده اند. باتوجه به اهمیت روزافزون پژوهش های تاب آوری، برای ارزیابی سطح تاب آوری افراد، مقیاس های مختلفی ارائه و روایی و پایایی آن ها ارزیابی شده است. هدف مقاله حاضر اعتباریابی و پایایی سنجی نسخه فارسی پرسشسنامه عوامل حفاظتی است.
روش: تحقیق حاضر از نظراستراتژی تحقیق، پیمایشی، از نظرهدف، کاربردی-توسعه ای و از نظر نوع داده، کمی می باشد. جامعه هدف، سازمان آموزش فنی و حرفه ای تهران بود که ۵۷۹ نفر از کارکنان در این پژوهش شرکت کرده اند. برای ارزیابی اعتبار واگرا از پرسشنامه مقیاس افسردگی و اضطراب بیمارستانی زیگموند و اسنیت (۱۹۸۳)، و اعتبار همگرا از پرسشنامه های تاب آوری وگنیلد و یانگ (۱۹۹۳)، تاب آوری کونور و دیویدسون (۲۰۰۳)، و تاب آوری سازمانی پرایاگ و همکاران (۲۰۱۸) استفاده شده است. برای استخراج نتایج، از تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و همبستگی چندمتغیره بهره برداری شده است.
نتایج: تحلیل عاملی تاییدی نشان داد الگوی چهارعاملی پرسشنامه از برازش قابل قبولی برخوردار است. آلفای کرونباخ برای عامل اجتماعی- بین فردی ۸۸۷/۰، و برای عامل شناختی- فردی۹۲۰/۰ بود. عامل اجتماعی بین فردی با دو مولفه مهارت های اجتماعی و حمایت اجتماعی رابطه معناداری با عامل شناختی فردی با دو مولفه برنامه ریزی رفتاری و کارآمدی هدف دارد که اعتبار همگرای این عامل ها و مولفه ها را نشان می دهد. بین دو عامل اجتماعی- بین فردی و شناختی- فردی همبستگی منفی و معناداری مشاهده نشده است.
بحث و نتیجه گیری: نسخه فارسی پرسشنامه عوامل حفاظتی از ویژگی های روانسجی قابل قبولی در جامعه ایرانی برخوردار است و می تواند ابزار مفیدی برای ارزیابی توانایی تاب آوری باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
پوراندخت نیرومند
کاندیدای دکترای تخصصی روانشناسی بالینی دانشکده علوم انسانی دانشگاه علم و فرهنگ و پژوهشگر موسسه نوآوری اجتماعی مهرپژوهان (نویسنده مسئول)، scinnotechs@gmail.com
مهناز علی اکبری
استاد گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
نازنین عابد
ستادیار گروه روانشناسی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران
احمد علیپور
استاد گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :