تاثیر روش های مختلف خاک ورزی و کاربرد بقایای گیاهی بر عملکرد و ویژگی های رشدی تریتیکاله
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 16
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SUST-34-4_022
تاریخ نمایه سازی: 7 بهمن 1403
چکیده مقاله:
آزمایش به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ اجرا گردید. فاکتور اصلی، شامل روش های محتلف خاک ورزی در سه سطح(خاک ورزی مرسوم،کم خاک ورزی و بی خاک ورزی) و فاکتور فرعی نیز شامل۵ سطح کاربرد بقایای گیاهی (بدون مصرف بقایا( شاهد)، بقایای گندم، لوبیا چشم بلبلی، کنجد و نصف بقایای گندم + نصف بقایای لوبیا چشم بلبلی)بودند. عملکرد بیولوژیک، افزایش به میزان ۵ درصد در تیمار خاک ورزی مرسوم نسبت به کم خاک ورزی و ۶/۱۰ درصد نسبت به بدون خاک ورزی می باشد. در بین کاربرد انواع مختلف بقایای گیاهی، تیمار مربوط به کاربرد بقایای لوبیا چشم بلبلی با ۹/۱۵ تن در هکتار عملکرد بیولوژیک با ۶/۳۳ درصد افزایش نسبت به تیمار بدون کاربرد و ۳/۷ تن در هکتار عملکرد دانه با ۲/۳۵ درصد افزایش نسبت به تیمار بدون کاربرد بیشترین مقدار را داشت. کمترین عملکرد بیولوژیک و دانه مربوط به تیمار شاهد به ترتیب با ۹/۱۱ و ۴/۵ تن در هکتار بود. بیشترین شاخص برداشت مربوط به تیمار خاک ورزی مرسوم با ۹/۴۶ درصد و کمترین این صفت مربوط به کم خاک ورزی با ۶/۴۵ درصد بوده است. اثر متقابل تیمارهای خاک ورزی و کاربرد بقایای گیاهی نشان داد بیشترین عملکرد دانه معادل ۶/۸ تن در هکتار از تیمار خاک ورزی مرسوم و کاربرد بقایای لوبیا چشم بلبلی و کمترین مقدار بدست آمده نیز مربوط به اثرتیمار بدون خاک ورزی و بدون کاربرد بقایا(شاهد) با ۳/۵ تن در هکتاربود. عملکرد دانه در روش خاک ورزی مرسوم ۳/۱۳ درصد و ۹/۷ درصد بیشتر از روش های بدون خاک ورزی و کم خاک ورزی بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سهیلا حسین زاده
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
اسفندیار فاتح
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
امیر آینه بند
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
معصومه فرزانه
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
جعفر حبیبی اصل
بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :