بررسی و تحلیل نقش پرسش در آثار فارسی عین القضات همدانی
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های ادبی، دوره: 7، شماره: 29
سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 95
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LIRE-7-29_008
تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1403
چکیده مقاله:
کلام نوعی ارتباط است که تا کنون از زوایای گوناگون بررسی و توصیف شده است. دانش هایی چون زبانشناسی، دستور، معناشناسی، کاربرد شناسی و... هر کدام به تحلیل و توصیف این پدیده پرداخته اند. علوم بلاغی اگر چه با انگیزه تبیین و اثبات اعجاز قرآن تدوین شد، با گسترش دامنه موضوعات آن، به یکی از ابزارهای مهم اهل ادب برای تبیین ظرافت های کلام ادبی تبدیل شد. علم معانی یکی از شاخه های اصلی بلاغت است که با بسط ظرافت ها و تکمیل و تدقیق زاویه نگرش این علم می توان به نتایجی برای نقد و تحلیل زبان متون دست یافت؛کلام چه به صورت نوشتار چه به صورت گفتار، در بردارنده اجزایی است که در علم معانی در واحد جمله بررسی می شود. از دیدگاه این علم، کلام به خبر و انشاء تقسیم می شود، انشاء از مباحث مهم این علم است که نقش اساسی در فراهم کردن زمینه ارتباط متکلم و مخاطب ایفا می کند. پرسش از اقسام پنج گانه انشاست که با پذیرش معانی ثانوی متنوع، متکلم را در رسیدن به مقصود یاری می رساند. همین امر آن را به عنوان مهم ترین و کارآمدترین جمله در انتقال معانی، تعلیم و بیان تجربیات عارفانه، در آثار عین القضات معرفی کرده است.
این مقاله بر آن است که با توجه به ویژگی های بلاغی پرسش نقش آن را در تقویت ارکان ارتباط، تاثیر و بلاغت آثار فارسی عین القضات همدانی بررسی و تبیین کند.
کلیدواژه ها:
Keywords: Semantics ، Composition ، Question ، Audience ، Speaker ، Ayn-al-Quzat Hamadani ، کلیدواژه ها: علم معانی ، انشاء ، پرسش ، مخاطب ، متکلم ، عین القضات همدانی
نویسندگان
سیدعلی اصغر میرباقری فرد
دانشگاه اصفهان
معمصومه محمدی
دانشگاه اصفهان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :