بررسی برخی از ویژگی های رویشگاهی جنگل های مانگرو منطقه خمیر از استان هرمزگان

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 91

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMARMED-6-3_005

تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1403

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: جنگل های حرا، اکوسیستم های منحصربه فردی هستند که در مرز بین دریا و خشکی قرار دارند و نقشی اساسی در حفاظت از محیط زیست و پایداری ایفا می کنند. هدف این تحقیق آگاه سازی محققان و ساکنان خطوط ساحلی از فواید اکولوژیکی (حفاظتی، زیست محیطی، و زیستگاهی) جنگل های مانگرو در راستای ارائه یک استراتژی و مدیریت مناسب جهت حفظ این زیستگاه های گران بها و ارزشمند از تخریب بیشتر است. روش ها: در این تحقیق، ۱۰ نمونه به روش تصادفی انتخاب شدند. طول و عرض جغرافیایی نمونه ها با استفاده از GPS مشخص شد و آمارهای هواشناسی نیز ثبت شد. سپس، عملیات زمینی آغاز شده و پس از مشخص شدن موقعیت هر نمونه روی زمین، نمونه برداری و ثبت ویژگی های رویشی از جمله ارتفاع، قطر تنه، قطر قطورترین شاخه، وضعیت کیفی، تعداد گیاهان همراه، ثبت تعداد، متوسط ارتفاع و رنگ ریشه های هواوی در هر نمونه یک متر مربعی انجام شد. در نهایت از هر نمونه، یک نمونه خاک و آب از محل، نمونه برداری شد و جهت آنالیز ویژگی های فیزیکی و شیمیایی به آزمایشگاه ارسال گردید. یافته ها: مساحت جنگل های مانگرو در منطقه خمیر ۲۰۴۶ هکتار است و تراکم متوسط جنگل ۱۱۰۶ اصله در هر هکتار می باشد. متوسط قطر قطورترین شاخه ۲۶/۸ سانتیمتر، متوسط قطر تنه در محل قاعده ۶۱/۱۵ سانتیمتر، متوسط ارتفاع درختان ۶۳/۲ متر، و میانگین قطر تاج درختان ۰۸/۳ سانتیمتر است. متوسط ارتفاع ریشه های هوایی ۱۰ سانتیمتر و تعداد میانگین ریشه های هوایی ۹۵/۲۳۴ عدد است. میانگین هدایت الکتریکی آب ۴۰۶۷۰ میکروموس- و میانگین اسیدیته آب ۶۲/۸ بود. نتیجه گیری: با توجه به بررسی تجزیه واریانس میانگین ارتفاع درختان براساس وضعیت شادابی، مشخص شد که بین ارتفاع، قطر شاخه و تنه درختان با وضعیت شادابی آنان، ارتباطی وجود ندارد. اما بین وضعیت شادابی درختان و رشد قطر تاج آن ها تاثیر مثبتی مشاهده شد. همچنین بر اساس مقایسه میانگین های قطر تاج، قطر قطورترین شاخه و ارتفاع بر اساس فرم تنه، مشخص شد که فرم تنه تاثیری بر قطر تاج درختان ندارد. همچنین، یافته ها حاکی از آن است که از میان ویژگی های شیمیایی و فیزیکی خاک، ویژگی های مرتبط با سدیم و شوری از اهمیت ویژه ای برخوردارند.

نویسندگان

میترا آرمان

, Payame Noor University, Tehran

سهیلا مرتضوی پارسا

, Payame Noor University, Tehran

آتوسا وزیری

, Payame Noor University, Tehran

حسین جعفری

Baghe Allah Univerity,

سعید تمدنی جهرمی

Persian Gulf and Oman Sea Ecology Research Center, Iranian Fisheries Sciences Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Bandar Abbas, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abadeh M, Mirakhorlo K, Damizadeh GR, Choopani S. Investigation of ...
  • Ahmed EA, Abdel-Hamid KA. Zonation pattern of Avicennia marina and ...
  • Danehkar A, Jalali S. Avicennia marina forest structure using line ...
  • Danehkar A, Mahmoodi B, Saeed Sabyi M, Ghadirian T, Assadollahi ...
  • Duke NC. Mangrove floristics and biogeography. Trop Mangrove Ecosyst. ۱۹۹۲;۴۱:۶۳-۱۰۰. ...
  • Ghayoumi R, Ebrahimi E, Mousavi SM. Dynamics of mangrove forest ...
  • Moslehi M. Ecological value of endangered mangrove ecosystems. Hum Environ. ...
  • Muryani C. Analysis of distribution and characteristics of mangrove forest ...
  • Spalding M. World atlas of mangroves. Routledge; ۲۰۱۰. doi:۱۰.۴۳۲۴/۹۷۸۱۸۴۹۷۷۶۶۰۸۱۶. Tomlinson ...
  • نمایش کامل مراجع