ارزیابی دقت مدل های مبتنی بر داده های ماهواره ای حرارتی و نوری برای تخمین میزان رطوبت خاک سطحی با بافت های متفاوت در کشت و صنعت نیشکر هفت تپه
محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 38، شماره: 3
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 89
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WRA-38-3_004
تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1403
چکیده مقاله:
رطوبت خاک یکی از پارامترهای کلیدی در مدیریت منابع آب، خاک و گیاهان به شمار می رود. به دلیل مشکلاتی نظیر ناپیوستگی در برداشت نمونه ها، عدم دسترسی به اطلاعات کافی در مورد ویژگی های مناطق، و نیز صرف هزینه و زمان زیاد برای برآورد میزان آب قابلدسترس خاک و تغییرات مکانی آن، استفاده از تصاویر ماهواره ای به عنوان روشی به صرفه و کارآمد مطرح می شود. مدل ذوزنقهای حرارتی- مرئی بر اساس تفسیر توزیع پیکسل در فضای LST-V۱ است که این فضا برای تخمین رطوبت سطحی خاک یا تبخیر-تعرق واقعی استفاده میشود. هدف از این مطالعه برآورد رطوبت خاک با استفاده از تصاویر ماهوارهای لندست ۹ و ۸ در طول فصل داشت گیاه در دوره ۰۲-۱۴۰۱ و با استفاده از مدلهای ذوزنقه حرارتی و نوری در شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه در سه بافت خاک متفاوت بود. نتایج حاکی از دقت مشابه هر دو مدل در برآورد رطوبت خاک در هر سه بافت خاک است. بر اساس رابطه رگرسیونی برازش شده بین هر دو مدل و درصد رطوبت حجمی خاک در نقاط اندازه گیری شده بیشترین ضریب تبیین بدست آمده بین داده های مشاهده ای و بدست آمده برای مدل ذوزنقه حرارتی ۰/۹۶ و برای مدل ذوزنقه نوری ۰/۹۷ در بافت خاک لومی است. که نشاندهنده برازش و پراکنش دقیق داده ها در فضای LST-V۱ و STR-VI توسط مدلهای مورد نظر است. همچنین بهمنظور کارایی نقشه های بدست آمده کمترین مقدار درصد RMSE برای دو مدل در بافت خاک لومی و به ترتیب ۳/۷۴ و ۳/۷۷ محاسبه گردید. در حالت کلی میتوان نتیجه گرفت که مدلهای ذوزنقه نوری و حرارتی رطوبت خاک را با اختلاف کم و با دقت بالا برای هر سه بافت خاک پیشبینی میکنند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی کایدانی
دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آب، دانشگاه شهیدچمران اهواز.
عبدالرحیم هوشمند
استاد گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز.
سعید حمزه
دانشیار گروه سنجش از دور و GIS ، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :