ارزیابی روش طیف سنجی مرئی- نزدیک فروسرخ موج کوتاه (Vis-SWNIR) برای سنجش رطوبت و غلظت ساکاروز در مواد فیبری متخلخل: مطالعه موردی باگاس نیشکر
محل انتشار: مجله مکانیزاسیون کشاورزی، دوره: 9، شماره: 2
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 121
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAMTB-9-2_007
تاریخ نمایه سازی: 13 آذر 1403
چکیده مقاله:
بکارگیری طیفسنجهای با محدوده طول موج مرئی- نزدیک فروسرخ موج کوتاه (Vis-SWNIR) به عنوان روشی سریع و کمهزینه به منظور اندازهگیری رطوبت و غلظت قند در مواد غذایی و کشاورزی مورد توجه محققین بوده است. هدف از این مطالعه، ارزیابی طیف سنجی بازتابی Vis-SWNIR برای اندازهگیری رطوبت و غلظت ساکاروز در مواد فیبری متخلخل با مطالعه موردی بر روی باگاس نیشکر میباشد. به منظور افزایش مساحت در تعامل بین نور و ماده و افزایش نسبت سیگنال به نویز، یک محفظه نورپردازی با دو لامپ هالوژن ۵۰ وات در مقایسه با نورپردازی از طریق لامپ دستگاه طیفسنج با فیبر نوری در محدوده طول موج ۱۱۰۰-۴۰۰ نانومتر ساخته و استفاده شد. در گام اول تعداد ۴۸ نمونه با افزودن رطوبت و ساکاروز محلول به کاه گندم آسیاب شده تهیه و اندازهگیری شد. از روش رگرسیونی چند متغیره حداقل مربعات جزیی (PLSR)، برای توسعه مدلهای پیشبینی متغیرهای رطوبت و غلظت ساکاروز نمونهها استفاده شد. اعتبارسنجی مدل پیشبینی PLSR با استفاده از روش نورپردازی لامپ هالوژن، پیشبینی قویتری از درصد رطوبت (۸۸/۰ R۲=، ۳/۳ RMSE= و ۰۷/۳RPD=) و ساکاروز (۷۸/۰ R۲=، ۹۵/۳ RMSE= و ۲۵/۲RPD=) نمونههای کاه در مقایسه با نورپردازی با فیبر نوری نشان داد که بیانگر قدرت پیشگویی بسیار خوبی میباشد. نتایج ارزیابی سامانه بر روی ۵۰ نمونه باگاس نیشکر برای درصد رطوبت (۶۹/۰ R۲=، ۲۶/۰ RMSE= و ۴۶/۱RPD=) و ساکاروز (۴۴/۰ R۲=، ۲۷/۰ RMSE= و ۰۱/۱RPD=) قدرت پیشگویی ضعیفتری نشان داد که میتواند به دلیل نایکنواخت بودن بافت نمونههای باگاس در مقایسه با کاه و دامنه تغییرات محدودتر رطوبت و ساکاروز در نمونههای باگاس باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که محدوده طیف Vis-SWNIR میتواند بر روی نمونههای همگن فیبری در صورتی که محدوده تغییرات خصوصیات قابل توجه باشد قدرت پیشگویی مطلوبی داشته باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی فرحمندی
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
مجتبی نادری بلداجی
گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
مارال عجمیان
موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر و صنایع جانبی خوزستان، اهواز، ایران
مهدی قاسمی ورنامخواستی
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
سامان آبدانان مهدی زاده
گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده مهندسی زراعی و توسعه روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :