طراحی مدل مفهومی و عملیاتی ارزیابی و رتبه بندی علمی گروه های آموزشی حوزه علوم انسانی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ایران
محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 5، شماره: 9
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 32
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RSCI-5-9_002
تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1403
چکیده مقاله:
هدف: این پژوهش با هدف طراحی یک مدل مفهومی و عملیاتی جهت ارزیابی و رتبهبندی علمی گروههای آموزشی حوزه علوم انسانی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی ایران انجام گرفته است.روش شناسی: پژوهش حاضر به لحاظ هدف توسعهای و کاربردی است و از روش تحقیق آمیخته که ترکیبی از روشهای کیفی و کمی میباشد، استفاده نموده است. جامعه پژوهش متخصصان حوزه رتبهبندی و سنجش و ارزیابی علم کشور بودند، که با روش هدفمند غیر تصادفی به تعداد ۳۲ نفر انتخاب شدند. به منظور پاسخگویی به سوالات از تکنیک دلفی فازی و روش بهترین-بدترین (BWM) به عنوان یک روش تصمیمگیری چندشاخصه استفاده شده است. ابزار پژوهش دو پرسشنامه محقق ساخته و یک فرم جمعآوری اطلاعات بود. پایایی پرسشنامه دلفی فازی با آلفای کرونباخ محاسبه و ۰.۷۸۵ بدست آمد که قابل قبول است. جهت اعتباریابی پرسشنامه بهترین-بدترین برای هر دسته ابعاد، معیارها و شاخصها نرخ ناسازگاری محاسبه شد. روایی محتوایی پرسشنامهها با نظر خبرگان تایید شد. در گام اول، شاخصها با مطالعه ادبیات موضوع استخراج و توسط خبرگان به قضاوت گذاشته شد. عوامل مدل مفهومی ایجاد شده به منظور وزندهی نزد خبرگان به قضاوت گذاشته شد. مقایسه زوجی عوامل انجام؛ مدل بهترین-بدترین برای هر دسته ابعاد، معیارها و شاخصها تشکیل و با اجرای مدل، وزن عوامل و نرخ سازگای مشخص شد. در پایان مدل عملیاتی شامل وزن عوامل و اولویت هر یک از عوامل مشخص شد. یافته ها: بر اساس مطالعه و تحلیل متون ۷۰ شاخص شناسایی، که در ۴ بعد و ۶ دسته معیار گروهبندی شدند. پس از نظرخواهی از خبرگان و انجام غربالگری فازی شاخصهای مستخرج به ۵۴ شاخص نهایی در ۴ بعد و ۶ دسته معیار تبدیل شد، که در گام دوم وزندهی شدند. نتایج حاصل از وزندهی عوامل نشان داد بعد پژوهشی با وزن ۰.۴۹۱ و تولید علم کیفی با وزن ۰.۴۲۷ به ترتیب در میان ابعاد و معیارها اولویت اول را داشتند. برای شاخصهای هر معیار نیز وزندهی انجام و اولویتها مشخص شد.نتیجه گیری: با استخراج و انتخاب شاخصها مدل مفهومی و با وزندهی به هر یک از عوامل مدل عملیاتی جهت رتبهبندی علمی گروههای آموزشی حوزه علوم انسانی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی طراحی شد. مدل چندبعدی طراحی شده میتواند در بهبود تصمیمات ذیربطان و ذینفعان نظام دانشگاهی و ارتقاء کیفیت گروههای آموزشی و دانشگاهها نقش موثری داشته باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فریده عصاره
استادگروه علم اطلاعات ودانش شناسی دانشگاه شهیدچمران اهواز
فرزانه عفیفیان
دکتری علم اطلاعات ودانش شناسی دانشگاه شهیدچمران اهواز،مدرس دانشگاه شیراز
حمزه علی نورمحمدی
دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شاهد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :