هوافضا: مطالعه علم سنجی و تحلیل سنجه های مرکزیت شبکه هم نویسندگی پژوهشگران
محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 9، شماره: 18
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101
فایل این مقاله در 42 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RSCI-9-18_007
تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1403
چکیده مقاله:
هدف: هدف پژوهش حاضر مطالعه علم سنجی و ارائه تحلیل سنجه های مرکزیت شبکه هم نویسندگی پژوهشگران قلمرو هوافضا بر اساس داده های موجود در پایگاه «مجموعه هسته وبگاه علم» در سطح بین الملل است.روش شناسی: پژوهش از نوع کاربردی با رویکرد تحلیلی است که به منظور دیداری سازی شبکه ها از فن تحلیل شبکه در سطح خرد و کلان شبکه استفاده شده است. جامعه پژوهش حاضر، شامل کلیه پژوهشگران قلمرو هوافضا (۱۵۳۹۹۴ مدرک و ۱۵۴۴۵۰ نویسنده) در بازه زمانی ۱۹۴۵ تا ۲۰۲۱ نمایه شده در «مجموعه هسته وبگاه علم» است که با استفاده از نرم افزار DataLab واکشی داده انجام شده است.یافته ها: چگالی شبکه هم نویسندگی پژوهشگران هوافضا پایین و شبکه از انسجام ضعیفی برخوردار است. در پژوهش حاضر ۵ خوشه مشارکت با مرکزیت پژوهشگران برجسته در قلمرو هوافضا شناسایی شد. بیشترین مشارکت علمی میان پژوهشگران هوافضا، بین دو پژوهشگر "Giovanni Mengali"و "Alessandro A. Quarta" از دانشگاه پیزا کشور ایتالیا دیده شد. بیشتر موضوعات پژوهشی پژوهشگران در گرایش موضوعی آیرودینامیک که از مهم ترین پایه های هوافضا به شمار می رود و سپس گرایش های «مکانیک پرواز»، «کنترل» و «ارتعاشات» به رشته تحریر درآمده است. بعد از «آمریکا» کشور «چین»، بیشترین توانایی را جهت برقراری ارتباط با سایر کشورها در مشارکت علمی نشان داد.نتیجه گیری: تدوین سیاست علمی و پیشبرد طرح ها و برنامه های راهبردی مطلوب پژوهشی هوافضا، مستلزم داشتن اطلاعات جامع و دقیق درباره توانایی های بالقوه علمی و فنی پژوهشگران است. نقش پژوهشگران برجسته هوافضا در ارتباطات و پیوندهای علمی، موجب شکل گیری مشارکت های قابل ملاحظه ای در سطح بین الملل در هوافضا شده است. بااین وجود ضروری است به منظور دستیابی به شبکه های مشارکت علمی قدرتمند و منسجم به ارتباطات بالقوه و ممکن در بین پژوهشگران و همچنین مراکز پژوهشی و کشورها و بهره مندی از ظرفیت هم افزایی آنان توجه بیشتری شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سمیه قویدل
دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
نصرت ریاحی نیا
استاد علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران .
فرشید دانش
استادیار گروه مدیریت اطلاعات، موسسه استنادی پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، شیراز، ایران.
عبدالرضا نوروزی چاکلی
استاد، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :