سال انتشار: 1383
محل انتشار: اولین همایش سوخت جایگزین (CNG) و خودروهای گازسوز
کد COI مقاله: CNG01_026
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 2,905
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 9 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله بررسی اثرات کاربرد گاز طبیعی فشرده در ناوگان حمل و نقل چند شهر بزرگ جهان
چکیده مقاله:
در این مقاله تجربیات دیگر کشورها در بکارگیری گاز طبیعی به عنوان سوخت جانشین خودروها بررسی و ارائه شده است.
بر اساس مطالعات اخیر در امریکا، اتوبوس های گاز سوز نسبت به اتوبوس های دیزلی معمولی گازهای گلخانه ای بیشتری را تولید می کند. به هر حال ذرات معلق تولیدی توسط موتورهای گازسوز 75% کمتر از موتورهای دیزلی است . این نوع سوخت در مقایسه با سوخت دیزل در امریکا باعث کاهش CO تا 84%، NOx تا 48% و ذرات معلق تا 97% می شود. در شهر مکزیکوسیتی برای کاهش آلودگی هوا از CNG برای سوخت ناوگان بنزینی استفاده می کنند. متوسط کاهش آلوگی از خودروهای شخصی و تاکسی ها، برابر 88% برای CO، 91% برای هیدروکربن های غیر متانی و 40% برای NOx بود. در حالیکه افزایش 13 درصدی در انتشار هیدرورکبن کل (یعنی شامل متان) وجود دارد. بطور متوسط تشکی ازن حاصل از انتشار گازهای خروجی از اگزوز خودروهای با سوخت گاز طبیعی فشرده 2/3 برابر کمتر از خودروهای بنزینی است. آرژانتین کشور پیشرو در گازسوز کردن خودروهاست. امروزه ارژانتین بیشترین خودروی گازسوز را داراست. برنامه گازسوز کردن خودروها در ارژانتین با CNG از 1984 شروع شد، اختلاف قیمت بنزین با گاز طبیعی در مقابل گازوئیل با گاز طبیعی باعث شد تا خودروهای بنزینی، بیشتر از خودروهای گازوئیلی برای تبدیل سوخت اقدام کنند. در هندوستان دارندگان ناوگان خودروها گزارش کرده اند که استفاده از سوخت CNG ، هزینه های عملیاتی ایشان را نسبت به موتورهای بنزینی تا 60% و نسبت به موتورهای گازوئیلی تا 40% کاهش داده است. قیمت گاز طبیعی حدودا 15 تا 50% کمتر از بنزین معادل آن است.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا CNG01_026 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/21162/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:حاجی تاروردی، محمدصادق،1383،بررسی اثرات کاربرد گاز طبیعی فشرده در ناوگان حمل و نقل چند شهر بزرگ جهان،اولین همایش سوخت جایگزین (CNG) و خودروهای گازسوز،تهران،https://civilica.com/doc/21162
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1383، حاجی تاروردی، محمدصادق؛ )
برای بار دوم به بعد: (1383، حاجی تاروردی؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- آنالیز حساسیت رفتار دینامیکی یک خودروی گازسوز (CNG) با روش طراحی آزمایشها (DOE) و بهینه سازی آن با روش ژنتیک الگوریتم
- استفاده از فناوری جذب گاز طبیعی بر روی جاذب های صنعتی (ANG) و استفاده از آن در خودروهای گازسوز
- ارزیابی فنی و اقتصادی تبدیل و گاز سوز کردن خودروها
- اثرات اقتصادی و زیست محیطی CNG سوز نمدن خودروها بویژه خودروهای عمومی
- طراحی محله دوستدار کودک نمونه موردی: محله خاتونیه همدان
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.