تاثیر جایگزینی کنجاله سویا با دانه سویای خام، اکسترود شده و برشته شده بر فراسنجه های خونی، خصوصیات لاشه و الگوی اسیدهای چرب لاشه بره های نر افشاری
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 34، شماره: 2
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 51
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ANIMAL-34-2_001
تاریخ نمایه سازی: 12 آبان 1403
چکیده مقاله:
چکیدهزمینه مطالعاتی: دانه کامل سویا به منظور تامین انرژی و پروتئین در تغذیه نشخوارکنندگان استفاده می شود. هدف: هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی تاثیر جایگزینی کنجاله سویا با دانه سویای خام، اکسترود شده و برشته شده بر فراسنجه های خونی، خصوصیات لاشه و الگوی اسیدهای چرب لاشه در بره های نر افشاری بود.روش کار: پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با ۷ تیمار و هر تیمار با ۶ تکرار، به مدت ۷۴ روز شامل ۱۴ روز دوره عادت دهی و ۶۰ روز دوره نمونه گیری انجام شد. نتایج: بر اساس نتایج پژوهش غلظت کلسترول و نیتروژن اوره ای خون تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار گرفت(۰۱/۰P<). در جیره حاوی کنجاله سویا، غلظت اسید پالمیتیک بیشتر از جیره های حاوی ۱۵ درصد سویای اکسترود شده و برشته شده بود (۱/۰P<). جیره حاوی ۱۵ درصد سویای خام باعث افزایش اسید استئاریک عضله راسته نسبت به کنجاله سویا گردید(۰۵/۰P<). در جیره حاوی ۱۵ درصد سویای برشته شده غلظت اسید واکسینیک بیشتر از کنجاله سویا بود (۱/۰P<). اسیدلینولئیک کنژوکه در جیره های حاوی سویای اکسترود شده و برشته شده بیشتر ازجیره های حاوی سویای خام و کنجاله سویا بود و این اختلاف تمایل به معنی داربودن داشت (۱/۰P<). استفاده از ۱۵ درصد سویای اکسترود شده موجب افزایش اسید لینولئیک لاشه نسبت به کنجاله سویا گردید(۰۵/۰P<). مجموع اسیدهای چرب اشباع در جیره حاوی کنجاله سویا بیشتر از جیره حاوی ۱۵ درصد سویای برشته شده بود(۰۵/۰P<). اسیدهای چرب با چند باند دوگانه در جیره های حاوی سویای اکسترود شده و برشته شده بیشتر از سویای خام و کنجاله سویا بود(۰۵/۰P<).نتیجه گیری نهایی: بر اساس نتایج پژوهش حاضر جایگزینی کامل کنجاله سویا با سویای اکسترود شده و برشته شده ( ۱۵ درصد ماده خشک جیره) بدون تاثیر منفی بر خصوصیات لاشه، با بهبود فراسنجه های خونی، افزایش اسید لینولئیک کنژوگه و اسیدهای چرب با چند باند دوگانه موجب افزایش اسیدهای چرب مفید در گوشت بره ها گردید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
داود علیاری
دانشگاه زنجان
اکبر تقی زاده
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
حمید امانلو
گروه علوم دامی دانشگاه زنجان
علی حسین خانی
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
حمید محمدزاده
گروه علوم دامی دانشگاه تبریز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :