تاثیر روش و زمان کاربرد کود های روی و آهن بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی، کیفی و عملکردی انگور یاقوتی
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 241
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EJSMS-14-2_004
تاریخ نمایه سازی: 14 مهر 1403
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: انگور یاقوتی، رقم غالب تاکستان های سیستان، یکی از انگورهای بی دانه، سازگار با طوفان های منطقه سیستان، زودرس و مناسب برای تازه خوری است. عامل مهمی که عملکرد و کیفیت میوه را تعیین می کند، استفاده از مواد مغذی به مقدار مناسب و در زمان مناسب است که باعث افزایش راندمان مصرف کود می شود. هدف از این تحقیق دستیابی به بهترین روش و زمان کاربرد عناصر آهن و روی به منظور بهبود کمی و کیفی انگور یاقوتی و افزایش تولید و درآمد باغداران این منطقه می باشد.مواد و روش ها: این پژوهش در ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان زهک با عرض جغرافیایی″۳۸ ′۵۳ °۳۰ درجه شمالی، طول جغرافیایی ″۴۹ ′۴۰ °۶۱ درجه شرقی و ارتفاع ۴۹۵ متر از سطح دریا طی سال های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ بصورت فاکتوریل با پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول روش کوددهی شامل ۱- کنترل یا عدم کاربرد عناصر روی و آهن (Fm۱) ۲- محلول پاشی عناصر روی و آهن (Fm۲) ۳- چالکود عناصر روی و آهن (Fm۳) ۴- چالکود عناصر روی و آهن + محلول پاشی عناصر روی و آهن (Fm۴) و فاکتور دوم مرحله کوددهی شامل ۱-تورم جوانه ها (Fs۱) ۲-ظهور خوشه (Fs۲) ۳-تغییر رنگ خوشه (Fs۳) ۴- خزان (Fs۴) بود.یافته ها: شاخص کلروفیل، درصد حبه های یاقوتی رنگ خوشه، مواد جامد محلول و اسیدیته ی آب میوه در شرایط Fm۴×Fs۳ نسبت به کنترل به ترتیب به میزان ۱۵، ۴/۲۳، ۱۷ و ۲/۲۱ درصد افزایش یافت. صفات سطح برگ، درصد جوانه های سبز شده، ضریب باردهی و عملکرد در شرایط Fm۴×Fs۱ نسبت به کنترل به ترتیب به میزان ۳۰، ۲۱، ۴/۲۷ و ۲/۲۸ درصد افزایش یافت. هم چنین صفت اسید قابل تیتراسیون در شرایط کنترل و کاربرد آهن و روی در مرحله خزان بیشترین مقدار بود. صفات شاخص کلروفیل، سطح برگ، درصد جوانه های سبز شده، ضریب باردهی و عملکرد میوه در سال سوم نسبت به سال اول به ترتیب ۱۵، ۸/۱۱، ۵/۱۲، ۱/۱۲ و ۶/۹ درصد افزایش داشت.نتیجه گیری: کوددهی یکی از تکنیک های مهم مدیریتی در تاکستان است که تاثیر بسزایی در میزان تولید و کیفیت نهایی انگور دارد. در ابتدای فصل رشد قسمت هوایی درخت شامل جوانه های رویشی و زایشی با رشد سریع فعالیت خود را آغاز می کند. این در حالی است که ریشه های فعال هنوز شروع به رشد نکرده اند و مواد مغذی را از خاک جذب نمی کنند تا نیازهای تغذیه ای درخت را تامین کنند. بنابراین بهترین زمان برای استفاده از این کودها مرحله تورم جوانه ها و روش چالکود همراه با محلول پاشی عناصر روی و آهن بود. نتایج این آزمایش نشان داد که صفات اندازه گیری شده، به ترتیب در سال سوم نسبت به سال دوم و در سال دوم نسبت به سال اول افزایش یافت. باتوجه به نقش مثبت عناصر روی و آهن در بهبود خصوصیات میوه و عملکرد، تیمار چالکود عناصر روی و آهن + محلول پاشی عناصر روی و آهن در مرحله تورم جوانه ها باعث افزایش ۳/۲۴ درصدی عملکرد شده و توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
منصور فاضلی رستم پور
بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زابل، ایران
محمدرضا پهلوان راد
بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
سید علی غفاری نژاد شهر بابکی
موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :