طراحی برنامه رایانه ای آموزش اختصاصی کردن حافظه و بررسی اثربخشی آن در ارتقاء حافظه خودزندگی نامه ای و ویژگی های هیجانی مراقبان افراد مبتلاء به سرطان
محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 26، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 90
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ICSS-26-1_007
تاریخ نمایه سازی: 18 شهریور 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: با توجه به محدودیت های ناشی از همهگیری COVID-۱۹ جهت مراجعه حضوری برای دریافت درمان های روان شناختی، پژوهش حاضر، با هدف طراحی برنامه رایانه ای آموزش اختصاصی کردن حافظه (MeST) جهت ارتقاء حافظه خودزندگینامه ای و وضعیت عاطفی مراقبان افراد مبتلاء به سرطان صورت گرفت.
روش کار: مطالعه حاضر یک طرح پیشآزمون پسآزمون با پیگیری یک ماهه بود که در درمانگاه تخصصی داخلی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی (واحد شیمی درمانی) طی بازه زمانی ۱۴۰۱ صورت گرفت. این مطالعه در دو مرحله اصلی ارزیابی اعتبار ابزار طراحی شده و بررسی اثربخشی آن، انجام شد.
یافتهها: بررسی روایی محتوایی نسخه فارسی نرم افزار MeST حاکی از آن بود که مقدار CVI برای بیشتر موارد برابر یا بیش از ۰/۸ است که نشان دهنده اهمیت و ضرورت محتوای موجود در نرم افزار طراحی شده می باشد. همچنین، ضرورت محتوای جلسات حاکی از آن بود که میزان شاخص CVR برای همه موارد ۰/۹۹ بود. پس از مداخله، مقایسه میانگین افسردگی (۲/۰۶=t ،۰/۰۴=P) و حافظه خودزندگینامه ای (۲/۲۵=Z ،۰/۰۲=P) در دو گروه حاکی از کاهش نمرات این دو مقیاس در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بود.
نتیجه گیری: با توجه به این که مداخله مبتنی بر MeST بر خط، دارای اثربخشی، آسان و ارزان می باشد، می تواند در کنار مداخلات سنتی یا برخط دیگر ارائه شود.
کلیدواژه ها:
Autobiographical memory ، Memory specificity training ، Content validity ، Cancer ، Caregiver ، حافظه خودزندگی نامه ای ، آموزش اختصاصی سازی حافظه ، سرطان ، مراقب ، روایی محتوایی
نویسندگان
حانیه یاورزاده
PhD Student of Health Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran
علیرضا مرادی
Professor of Clinical Psychology, Institute for Cognitive Science Studies, Tehran, Iran/ Professor of Clinical Psychology, Department of Clinical Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran
جعفر حسنی
Professor of Clinical Psychology, Department of Clinical Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran
دیوید جان هالفورد
Professor of Clinical Psychology, School of Psychology, Deakin University, Melbourne, Australia
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :