استخراج اتوماتیک شبکه راه براساس ادغام تصاویر ماهواره ای سنتینل۱ و سنتینل۲ با ویژگیهای آنالیز بافت در فضای غیرشهری (مطالعه موردی: مسیر شاهرود- میامی)
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 50
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JTIEJO-7-3_006
تاریخ نمایه سازی: 6 شهریور 1403
چکیده مقاله:
سنجش از دور در بسیاری از زمینههای علمی و تحقیقاتی، از جمله در مهندسی راه و حمل و نقل، کاربردهای گستردهای دارد که میتوان به مهمترین کاربرد آن یعنی استخراج شبکه راه و تهیه نقشه شماتیک آن اشاره کرد. استخراج شبکه راهها از تصاویر ماهوارهای نوعی فناوری مکمل برای دستیابی به اطلاعات بهشمار میآید که تفسیر و آنالیز تصویر را سادهتر کرده و باعث ارتقای کیفیت میشود. هدف اساسی این پژوهش، استخراج اتوماتیک شبکه راه در مسیر شاهرود- میامی بوده که نقشه شبکه راه حاصله به عنوان ورودی سیستم مدیریت روسازی (PMS) مورد استفاده قرار گیرد. روش پیشنهادی در این مطالعه مبتنی بر تکنیک ادغام و تلفیق تصاویر ماهوارههای سنتینل۱ و سنتینل۲ با روش حداکثر رایگیری به منظور استفاده بیشینه از اطلاعات طیفی و مکانی چند تصویر (افزایش جزئیات) به جای تکتصویر، با استفاده از ویژگیهای بافت، میباشد. در ادامه، برای انجام طبقهبندی نظارت شده، از دو طبقهبند غیرپارامتریک شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) و یک طبقهبند پارامتریک حداکثر احتمال شباهت (ML) در دو کلاس کلی راه و غیرراه استفاده شد. نمونههای آزمایشی به صورت تصادفی و همگن و نمونههایی از تصاویر و نقشههای موجود منطقه برای ارزیابی دقت طبقهبندی استفاده شدند. نتایج نشان داد که ادغام و تلفیق نتایج طبقهبندیها با روش حداکثر رایگیری موجب بهبود دقت حدود ۴% برای ماهواره سنتینل۱ و حدود ۶% برای ماهواره سنتینل۲ در شناسایی مسیر و شبکه راهها شده است. همچنین، ضریب کاپا در روش حداکثر رایگیری نسبت به ANN (بهترین عملکرد موثر طبقهبندیها) برای ماهواره سنتینل۱ حدود ۱۱/۰ و برای ماهواره سنتینل۲ حدود ۰۶/۰ رشد داشته است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سید مهدی موسوی
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی راه و ترابری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود
حسین قاسم زاده طهرانی
استادیار گروه مهندسی راه و ترابری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود
بهناز بیگدلی
استادیار گروه سنجش از راه دور و فتوگرامتری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :