برر سی اثر مواجهه کوتاه مدت با ذرات معلق کوچک تر از ده میکرومتر ناشی ازطوفان گرد غبار و برخی فلزات سنگین مرتبط با آنها بر نشانگرهای زیستیسیستم قلبی و عروقی
محل انتشار: اولین کنگره ملی تغییر اقلیم و سلامت
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 90
فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
CCCHR01_084
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1403
چکیده مقاله:
مقدمه و هدف : آلودگی هوا و ذرات معلق در هوا PM ، با افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی، احتمالا از طریقالتهاب سیستمیک مزمن که باعث خطر حوادث قلبی عروقی می شود، مرتبط است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرمواجهه کوتاه مدت با ۱۰PM ناشی از طوفان گرد وغبار و برخی فلزات مرتبط با آنها بر نشانگرهای زیستی سیستم قلبیو عروق ی در شهر بهبهان بوده است.مواد و روش ها: در این مطالعه نمونه برداری از ذرات معلق ۱۰PM از هوای آزاد از بازارچه ای در بخش مرکزی شهربهبهان در سال ۱۳۹۸ در شرایط روز های عادی و طوفان گرد و غباری برداشت شد. نمونه برداری ذرات معلق ۱۰P با استفاده از پمپ نمونه برداری High Volume با دبی ۱۶ لیتر بر دقیقه در بازه زمانی ۲۴ ساعته و با فاصه هر سهروز یکبار برداشت شد. از فیلترهای پلی تترا فلوئورواتیلن جهت برداشت نمونه ۱۰PM استفاده شد. فیلتر های حاویذرات معلق ۱۰PM در آزمایشگاه هضم شدند و فلزات سنگین همراه آنها استخراج شدند. برای سنجش غلظت فلزاتسنگین مرتبط با ۱۰PM از دستگاه MS ۵۱۰۰-ICP استفاده شد. فلزات سنگین سنجش شده در این مطالعه شاملسرب، مس، روی، کادمیوم، ارسنیک، آهن و کروم بوده است. همچنین در این مطالعه ۴۴ فرد داوطلب سالم در حالفعالیت در محیط آزاد در بازاراجه مذکور انتخاب و وارد مطالعه شدند. شرکت افراد در این مطالعه آگاهانه بوده است. ازافراد شرکت کننده در این مطالعه، نمونه خون ۲۴ ساعت قبل از مواجهه با طوفان گردو غبار و ۲۴ ساعت بعد از مواجههبا طوفان گرد وغبار برداشت شد. فاکتورها و نشانگرهای قلبی شامل فیبرینوژن، CRP ، TNF-α در نمونه های خونیبرداشت شده مورد آنالیز قرار گرفتند. همزمان با برداشت نمونه های خونی قبل و بعد از مواجهه، فشار سیستولیک ودیاستولیک افراد شرکت کننده اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل شامل t-test, pearson correlation و Odd Ratio در SPSS تحلیل گردید.نتایج: در ا ین مطالعه غلظت ۱۰PM در روز طوفانی برخلاف روزهای نرمال بالاتر از استاندارد بوده و غلظت کروم، آرسنیکو کادمیوم بالتر از استاندارد سازمان بهداشت جهانی و سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا بوده که باعث تداخل دردرصد توزیع فلزات و فاکتورهای قلبی شد. به طوری که غلظت فیبرینوژن، فشار سیستولیک و دیاستولیک بالتر از شرای طنرمال بدست آمد p<۰.۰۵ . و حداکثر افزایش خطر مربوط به فشار سیستولیک OR=۳.۳ و سپس TNF-α بودهاست OR=۳.۱ . همچنین در شرایط نرمال، غلظت سرب بر روی کاهش غلظت TNF-α موثر بوده R=-۰.۸۵ درحالی که پس از طوفان گرد وغبار تاثیر آرسنیک در کاهش فیبرینوژن چشمگیر بوده است R=-.۰۷ و اثر آن در افزای شفشار سیستولیکی نیز تایید شده است. در مجموع کادمیوم باعث افزایش فشار سیستولیکی شده اما در صورت کاهشغلظت آرسنیک پس از طوفان این ارتباط معکوس شده است. نتیجه گیری: پدیده طوفان گرد و غبار باعث افزایش غلظت فلزات سنگین به خصوص آرسنیک شده است و این درکوتاه مدت بر غلظت فاکتورهای قلبی از جمله فیبرینوژن، فشار سیستولیک و دیاستولیک تداخل ایجاد نموده است. نتایجاین مطالعه میتواند هشداری به جمعیت مواجهه یافته با طوفان گرد و غبار در استان خوزستان قلمداد شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا شادمان پور
کمیته تحقیقات دانشجوئی، دانشکده علوم پزشکی بهبهان بهبهان، ایران
مصطفی معظم فرد
گروه تکنولوژی اتاق عمل، دانشکده علوم پزشکی بهبهان ایران
فریبا عباسی
مرکز تحقیقات بهداشت محیط سیستمی و انرژی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران .
غلامرضا گودرزی
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت مرکز تحقیقات آلودگی هوا و بیماری های تنفسی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران.
احمد بدیعی نژاد
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده علوم پزشکی بهبهان، بهبهان، ایران .